Americký index výrobní aktivity povzbudil chuť k riziku

02.02.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


Autor: Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank...

...cz
Po velmi příznivých údajích o výrobě, které byly včera zveřejněny v USA, otevřou evropské akciové indexy ve středu na vyšších úrovních. Série silných hospodářských výsledků firem pokračuje a jednoznačně tento vzestupný trend podporuje.
Během dne věnujte v Evropě pozornost výsledkům společností BBVA (před trhem), Nordea (6:00 GMT) a Novo Nordisk (7:00 GMT) a v USA pak Time Warner (12:00 GMT). Nejdůležitějšími dnes zveřejněnými makroekonomickými daty budou index cen výrobců v eurozóně (10:00 GMT) a změna zaměstnanosti ADP (13:15 GMT).
Hlavním tématem současnosti, které dokonce odsouvá do pozadí i napětí na Středním východě, je důvěra v sílu globálního oživení. Americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru přinesl velmi pozitivní číslo, 60,8 oproti očekávaným 58.0 a předchozím 57.0, což znamená, že americká ekonomika se vzdálila pásmu kontrakce, a tato jediná událost obrátila sentiment naruby. Hospodářské výsledky jsou stále silné, ale to už je nějakou dobu dobře známo – je to tedy třešnička na dortu. Jinými slovy, očekávejme pokračování vzestupného trendu, jelikož jsme se u indexu S&P500 bezpečně dostali nad hranici 1300 bodů, a testování další významné úrovně 1340.
Očekává se, že BBVA aneb Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, druhá největší banka ve Španělsku, vykáže pokles EPS z 1,349 EUR na 1,150 EUR na akcii a také pokles tržeb z 21,162 mld. EUR na 20,961 mld. EUR. Tento výsledek se dočká zasloužené pozornosti, protože chod španělské ekonomiky ještě stále není tak hladký, jak by měl být, a jedním ze způsobů jak hodnotit zdraví té které ekonomiky je studovat výsledky hospodaření jejích bank. Proto vám doporučujeme sledovat tyto údaje coby ukazatel směru pro širší trh. Dočkáme-li se překvapení směrem dolů, pak můžeme čekat nejen, že klesne španělský index IBEX 35, ale kvůli spekulacím o možné potřebě finanční pomoci pro Španělsko utrpí i EUR.
Očekává se, že skandinávská banka Nordea se předvede ve zcela odlišném světle než BBVA. Očekává se růst zisku z 0,614 EUR na akcii na 0,637 EUR na akcii, přičemž tržby podle očekávání mají jít jen mírně nahoru z 9,073 mld. EUR na 9,143 mld. EUR. Na rozdíl od většiny ostatních skandinávských bank proplula Nordea úvěrovou krizí bezpečně a odpisy v jejím úvěrovém portfoliu jsou minimální. Její konzervativní přístup k poskytování úvěrů jí bude i nadále ku prospěchu, zatímco u obchodování se v porovnání s minulostí očekává určité zpomalení.
Dále se očekává, že společnost Novo Nordisk zveřejní další silné hospodářské výsledky. Zisk by podle očekávání měl vzrůst z 17,947 DKK na akcii za celý rok 2009 na 24,687 DKK za akcii za celý rok 2010 a u tržeb se očekává vzestup z 51,078 mld. DKK na 60,158 mld. DKK. Uvedení přípravku Victoza na americký, evropský a japonský trh přineslo překvapení směrem vzhůru. Trhy však vyhlížejí odhady na rok 2011, kdy by zdravotnické reformy v Evropě a konkurence výrobků Prandin mohly pro Novo Nordisk přestavovat temné mraky na jinak bezmračné obloze.
Více informací najdete na www.saxobank.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE