Komodity: Ropa Brent stále nad hranicí $100

02.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Neklidná situace v Egyptě drží ropu Brent nad hranicí 28ti měsíčního maxima. Vyhrocenou situaci v Káhiře a ostatních částech Egypta nezmírnil ani...

...úterní projev prezidenta Mubaraka, který prohlásil, že by se vzdal vlády v září. Na tuto výzvu ovšem nepřistoupily miliónové demonstrující davy, které požadují prezidentovu okamžitou demisi po 30ti letech jeho nadvlády.

Egyptské ropné koncerny vyprodukují až 742.000 barelů hrubé ropy denně, což představuje 4% celkové světové produkce. A dále více než 62,7 miliard kubických metrů zemního plynu. Suezský průplav představuje hlavní ropnou tepnu s tranzitem 2.2 milióny barelů ropy denně do Evropských zemí a Severní Ameriky. Tato fakta mohou ovlivnit cenu ropy i na základě prvních zpráv, že nepokoje se mohou rozšířit i do dalších zemí severní Afriky a také i do zemí středního východu.

Ropný benchmark Brent na londýnské komoditní burze se včera obchodoval na denních maximech 102,08$ za barel. Tato hodnota byla nejvyšší od kontraktu zářijového futures 2008. Pokud nepokoje v severní Africe budou pokračovat i nadále, je velice pravděpodobně, že cena ropy Brent poroste dále ke 110 dolarům, které jsou další velmi silnou hladinou rezistence.

Včera jsme byli také svědky poklesu ceny ropy WTI na komoditní burze v New Yorku. Tato situace byla způsobena výběrem zisků z posledních dní, kdy cena WTI rostla až 2x rychleji než Brentu. Rozdílným vývojem cen se opět zvýšil spread mezi Brent a WTI na hodnotu převyšující 12$.

Autor: Petr Karadzos (karadzos@xtb.cz)

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE