Makro: Aktivita služeb eurozóny v lednu vyskočila na pětiměsíční vrchol

03.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Soukromý sektor služeb eurozóny v lednu akceleroval. Silný růst byl potvrzen v Německu a ve Francii, útlum nastal nečekaně v Itálii a přetrvával ve...

...Španělsku. Domácí poptávka byla klíčová k osvětlení rozdílů jednotlivých států.

Ukazatel PMI služeb v lednu vyskočil z 54,2 bodů na 55,9 bodů a udržel nepřetržitou expanzi sedmnáctý měsíc, uvedl konečný průzkum nákupních manažerů. Výsledek předčil předběžný údaj i konsenzuální prognózu 55,2 bodů. PMI zpracovává údaje z osmi zemí eurozóny, které reprezentují asi 80% výkonu sektoru. Hladina 50 bodů odděluje růst od poklesu.

Optimismus ohledně budoucího ekonomického vývoje vzrostl ve všech zemích kromě Itálie. Zaměstnanost rostla devátý měsíc v řadě, na čele s Německem a Francií, pokles pracovních mít nastal v Itálii, Španělsku a Irsku. Vstupní náklady za paliva a energie zvyšovaly inflační tlaky třetí rovný měsíc až na nejvyšší úroveň od října 2008.

V Německu PMI služeb zrychlil z 59,2 na 60,3 bodů a atakoval rekordní úroveň z června 2006. Předběžný odhad uváděl 60 bodů a většinový konsenzus neočekával změnu. Ve Francii vyskočil o 2,9 bodu na 4-měsíční vrchol 57,8 bodů, v Itálii kvůli inflaci nečekaně zpomalil z 50,2 na 49,9 bodů, ve Španělsku zmírnil pokles ze 46,2 na 49,3 bodů.

Výrobní aktivita eurozóny v lednu rovněž mírně zrychlila až na devítiměsíční vrchol 57,3 bodů. Kompozitní ukazatel, který zahrnuje data nákupních manažerů průmyslu a služeb tak podle konečných dat Markit Ecomics vyskočil z 55,5 na devítiměsíční maximum 57,0bodů a překonal předběžný odhad a očekávání 56,3 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE