Komodity: Zemní plyn zamířil po stavu zásob na jih

04.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ceny termínových futures na zemní plyn po statistice zásob EIA znovu oslabily. Sněhové bouře a mrazivé počasí tento týdne sužovalo třetinu území...

...Spojených Států. Ačkoli se zdálo, že bude poptávka po vytápění v USA velmi silná opak byl pravdou. Zásoba zemního plynu se v týdnu do 28. ledna snížila o 189 miliard kubických stop na 2542 mld kub stop a stále převyšovala o 0,2% pětiletý průměr 2348 mld kub stop. Výsledek vyšel v souladu s konsenzuálními odhady DJN. Některé privátní odhady čekaly úbytek až 200 mld kub stop. Hladina zásob byla v druhé polovině topné sezóny o 69 mld kub stop nižší než před rokem.

Průměrná produkce 62 mld kub stop denně byla oproti minulému týdnu nepatrně nižší, také dovoz z Kanady zpomalil o 3% na průměrných 8,0 BCF denně. V meziročním srovnání byla výroba zemní plynu v USA stále o 5,7% vyšší než před rokem, podle dat Bentek.

Průměrné teploty byly před týdnem chladnější než před rokem. Ve 48 státech teploty v průměru klesaly o 3,4 stupňů. Byl to druhý nejchladnější týden v roce. Krátkodobé privátní meteorologické předpovědi předpokládají příliv arktického vzduchu z Kanady a teploty výrazně pod normálem. Zemní plyn s doručením v březnu ve čtvrtek na Nymex oslabil o 9,2 centů, 2,1% a uzavíral na $4,337 za milion britských termálních jednotek. V průběhu týdne nepatrně posílil a udržel hladinu podpory $4,30. V lednu cena oslabila o 4,8%, od 1.listopadu, počátku topné sezóny, zemní plyn posílil o 6,4%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE