USA - trh práce po třetí v řadě přinesl zklamání

04.02.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Změna počtu nezaměstnaných (nonfarm payrolls) –  leden 2011

 

skutečnost:

36 000

 

očekávání:

146 000

 

předchozí:

121 000

(revize ze 103 000)

 

Zaměstnanost v americké ekonomice v lednu vzrostla o 36 tis. míst, což stejně jako předchozí 3 měsíce znamenalo zklamání vzhledem k očekávání (146 tis.). Poslední měsíce dochází k velkému rozdílu mezi dílčími indikátory z trhu práce a výsledkem zaměstnanosti, což je také jedním ze zdrojů zklamání. Pozitivem se staly opět výrazné revize údajů za prosinec (na +121tis ze 103tis.) a listopad (na +93tis ze 71tis.).

Ve struktuře výsledky potvrdily obrázek, který platil celý předchozí rok. Americké firmy stále zůstávají opatrné při nabírání nových pracovních sil. Výjimkou byl v lednu pouze průmysl, kde vzniklo 49 tis. nových míst, což je nejlepší výsledek za posledních 13 let jako jasný odraz dobrých výsledků z průmyslu. Ovšem hlavním sektor pro americkou ekonomiku a zaměstnanost – služby – vytvořil pouze 32 tis (průměr za 3M: + 136 tis. ) V lednu vznikaly nová pracovní místa v maloobchodě (28 tis.), v ostatních oborech byly změny minimální. Opět propouštěl veřejný sektor (-14 tis.), když v důsledku úsporných opatření klesá počet pracovních míst u lokálních vlád a samospráv. 

Lednové výsledky částečně ovlivnilo nepříznivé zimní počasí. Ovšem výraznější dopad byl spíše na počet odpracovaných hodin, než na celkovou zaměstnanost. Nejvýrazněji se tento vliv pravděpodobně projevil ve stavebnictví, v kterém bylo zrušeno 32 tis. míst., ale i zde dopad bude minimální, protože během 4Q/10 bylo ve stavebnictví rušeno cca 10 tis. míst měsíčně a lednový údaj nepředstavuje dramatickou změnu.

 

Výrazně opět klesla míra nezaměstnanosti z 9,4% na 9,0 %. Za poklesem nestojí posílení trhu práce, ale naopak jeho slabost. Klesá míra ekonomické aktivity obyvatelstva, tj. procento lidí z celkové práceschopné populace ,které pracuje a nebo hledá práci. V lednu tento ukazatel klesl na nejnižší úroveň (64,2%) za posledních 26 let. Míru nezaměstnanosti tak nesnižuje přechod nezaměstnaných do zaměstnání, ale jejich odchod z trhu práce, když přestanou hledat práci, protože ji nemůžou dlouhodobě najít.

 

Finanční trhy reagovaly smíšeně.  Evropské akcie (Eurostoxx50) oslabily o 0,3%. Americké akcie otevřely bez výraznější změny. Výrazněji nereagovaly ani výnosy amerických dluhopisů. Dolar k euru prudce posílil o 0,5% na 2týdenní maximum 1,356 USD/EUR.

 

Autor článku

PETR SKLENÁŘ  

Články ze sekce: INVESTICE