Jistoty končí, investování do smíšených a akciových fondů začíná

08.02.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Od loňského podzimu roste skupina lidí, kteří začínají přemýšlet o smíšených fondech. Ti ještě přemýšlivější sbírají postupně odvahu na akciové fondy.

Ani únor nezačal pro fondy příliš perspektivně. Fondy peněžního trhu opět ubraly 330 milionů korun, takže celkovou týdenní statistiku ani všechny ostatní nedokázaly udržet nad hladinou a o 222 milionů se dál ponořila.

Od začátku roku fondy peněžního trhu ztratily už 1,2 miliardy a pravděpodobně budou kazit součty i nadále. Něco jiného je ovšem schopnost zkazit celkovou náladu – tu fondy peněžního trhu nemají. Tak v posledních týdnech vidíme přece jen určitý posun směrem ke skutečným investicím.

Dluhopisy jsou na dlouhodobé dovolené, ani zajištěné zatím zdaleka nedosahují své bývalé slávy. Asi i proto, že největší provider segmentu ČSOB míchá jejich prodej s jednorázovými pojistkami, tedy zejména Maxima Invest, ve kterém je ještě ke všemu „pojištění zadarmo“… Dobré heslo na lapání ptáčků.


Nechme milovníky jistot snít


Na druhé straně klient nad 55 let, který může využít daňové odpisy, dostane pět let po 3,05 % p.a. i po zdanění výnosů. Bez možnosti využít daňových odpočtů to ale vychází jen na 2,27 % čistého – vysvětlí to klientům pobočkový bouchač? Ale nechme milovníky jistot snít – stejně to, že tudy cesta nevede (zejména při současném inflačním tempu), asi nikdy nepochopí. Od loňského podzimu však roste skupina lidí, kteří začínají přemýšlet a volí (alespoň) smíšené fondy. Ti ještě přemýšlivější sbírají postupně odvahu, takže akciové fondy jsou letos dokonce nejoblíbenější a dohromady do obou těchto segmentů fondů lidé přinesli od začátku roku 600 milionů korun.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (5. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Koho zvolit?


Hamletovská otázka dostane tento týden pěknou dardu, protože Fincentrum zveřejní vyhodnocení výsledků analýzy českého investičního trhu a vyhlášení Investice roku 2010. Tipnete si, který fond vyhrál? Skoro to ani nezkoušejte, to raději skočte do kasina…

Je to ING Prestige & Luxe, který skutečně loni vynesl v českých korunách (jinak je v eurech) hrubého 42,31 % a dokonce i po zohlednění inflace (odečtením PRIBID) dosáhl tzv. nadvýnos 36,22 %. Přesto k vítězství musel ještě vyhrát v podílu s volatilitou (Sharpe Ratio). V konečném hodnocení tedy jde vlastně o míru čistého výnosu v přepočtu na jednotku celkového rizika vyjádřeného volatilitou a z této hodnoty je sestaven konečný žebříček.

Musím říci, že osobně za vítěze považuji ISČS Top Stock (loni 39, 5 %, nyní 46,4 % a nejraději mám přes loňské „zklamání“ ISČS Sporotrend (zaměření na Turecko a Rusko). Důležité je také měnové jištění. Ale budiž, když jsem se dočetl, že evropská firemní značka Louis Vuiton má vyšší cenu než Mercedes, WV nebo Nokia… – tak jsem si říkal, ať jdou všichni ti marketinkoví hodnotiči do… Leč svět nepochybně blázní a snobové nevědí, kam s penězi. Ovšem máloco je mi tak odporného, jako snobárny a tzv. průmysl celebrit. Jak říkal Jan Werich: „největší revoluce v dějinách nastane, až bude zastřelena lidská blbost“. Howgh.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (5. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -328
dluhopisové -16
smíšené 41
akciové 16
zajištěné 65
Celkem -222

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE