Týden na komoditních trzích

07.02.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Celkově mírného oslabení se v rámci minulého týdne dočkala cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange...

Ropa

Celkově mírného oslabení se v rámci minulého týdne dočkala cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange. Přesto však byly ve zmíněném týdnu zaznamenány dva prudké výkyvy stojící za zmínku. Prvním byl nárůst ceny černého zlata v rámci pondělní obchodní seance o 2,85 USD na úroveň více jak dvouletého maxima. Hlavní příčinou byly nepokoje v Egyptě, hrozící přerušením dodávek ropy skrze Suezský průplav, který spojuje Rudé a Středozemní moře a jež je podle amerického ministerstva energetiky jedním ze sedmi nejdůležitějších transportních oblastí ropy. Druhým výkyvem byl pak páteční propad ceny černého zlata o 1,51 dolaru na barel. Příčinou byl negativní výsledek pravidelné statistiky amerického ministerstva práce, podle které bylo v měsíci lednu v U.S. vytvořeno méně pracovních míst, než předpokládal průzkum nezávislých analytiků, oslovených agenturou Bloomberg. Následně, na základě spekulací ohledně zpomalování ekonomického růstu Spojených států, klesla cena ropy na 89,03 USD za barel.

 

Kukuřice

Na úroveň třicetiměsíčního maxima vzrostla v rámci minulého týdne cena kukuřice na burze Chicago Board of Trade. Důvodem byly množící se spekulace očekávající brzký nárůst poptávky po zmíněné komoditě ze strany vlád, výrobců potravin a krmných směsí, a to z důvodu navýšení zásob kvůli narůstajícím politickým a dělnickým nepokojům v Argentině, Africe a Egyptu. Problém v Argentině spočívá v týden trvající stávce dělníků v docích, jež brání lodím v opuštění exportních terminálů. Inflace cen potravin dále vyhrotila protesty v Africe. Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství z 12. ledna by mohly zásoby kukuřice v U.S. v období do 1.září 2011 klesnout na úroveň patnáctiletého minima. Zmíněný odhad byl v minulém týdnu podpořen zprávou U.S. Grains Council, podle kterého by čínský import kukuřice mohl v letošním roce dosáhnout až 9 miliónů metrických tun, což by představovalo zdvojnásobení dosavadního rekordu 4,3 miliónů, zaznamenaného  v roce 1995. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela kukuřice na burze CBOT na úrovni 678,5 centů za bušl.

 

Cukr

Celkové oslabení o 1,3 centu na váhovou libru zaznamenal v rámci minulého týdne nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr na burze ICE Futures U.S. Největší propad ceny, o 3,27 centů, byl zaznamenán v průběhu čtvrteční obchodní seance. Do té doby cukr posiloval kvůli obavám, že cyklón Yasi sníží produkci cukrové třtiny v Austrálii, jež je třetím největším vývozcem na světě. Tyto obavy nakonec nebyly potvrzeny. Následně pak cena cukru začala oslabovat, což způsobilo kaskádový efekt v realizaci elektronických prodejních stop pokynů, kdy cena cukru propadla až na 32,05 centů za libru. Poslední obchodní seanci minulého týdne pak březnový futures na cukr na burze ICE Futures U.S. uzavřel mírným posílením na 32,64 centů za váhovou libru.

 

Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE