Makro: Maloobchodní prodej Česka vzrostl v roce 2010 o 1,0 pct

07.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Sezónně neočištěné maloobchodní tržby Česka včetně prodeje a oprav motorových vozidel v prosinci nečekaně klesly o 0,2%, uvedl Český statistický úřad...

... V meziročním srovnání prodej zpomalil o 0,2% a následoval 5,0% růst v listopadu. Většinový konsenzus přitom předpokládal meziroční růst o 3,0%.

Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy prodej v maloobchodě včetně prodeje PHM zpomalil o 2,1% a v meziročním srovnání o 1,3%. Tržby klesaly ve většině sortimentních skupin prodejen, kromě zpomalení prodeje PHM klesl prodej výrobků pro domácnost ve specializovaných prodejnách, v nespecializovaných prodejnách mimo potravin, dále za potraviny, farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží a telekomunikační a PC zařízení. Vzestup zaznamenaly nákupy prostřednictvím internetu a zasilatelských služeb, textilu a obuvi, kultury a rekreací.

V samotném maloobchodu kromě motorových vozidel tržby meziročně klesly o 2,8%. Z toho prodej potravin o 1,3%, prodej zboží mimo potravin o 1,2% a prodej PHM se propadl o 14,2%. Velkoobchod, maloobchod a opravy vozidel zrychlil o 7,9%, z toho prodej automobilů, jejich dílů a příslušenství o 8,7%.

V roce 2010 tržby maloobchodů Česka včetně motoristického segmentu meziročně vzrostly o 1,0% po poklesu o 4,7% v roce 2009. Z toho v maloobchodu zpomalily o 1,1%, prodej potravin rostl o 0,2%, prodej PHM klesl o 5,8%. Prodej zboží mimo potravin zpomalil o 0,7%. Trh s motorovými vozidly se zotavil a zaznamenal meziroční růst o 6,6%, v kontrastu poklesu o 11,3% v roce 2009. Předkrizové dvouciferné úrovně růstu ale nedosáhl.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE