Denní komentář k měnám z pohledu obchodníka

07.02.2011 | , Atlantik FT
INVESTICE


Pondělí bylo na měnových trzích již tradičně poměrně klidné. Euro k dolaru se pomalu sunulo dolů těsně nad hranici 1,35 dolaru za euro. V...

...noci zřejmě tuto hranici pokoříme. Z makrodat jsme viděli jen mírně slabší tovární objednávky v Německu. Zde se očekával nárůst o 21% r/r a skutečné číslo bylo něco málo pod dvacet procent.

Euro začíná být mírně pod tlakem (konečně), hlavním důvodem je zřejmě opět neschopnost dohodnout se na vládní úrovni zemí eurozóny. Všichni by chtěli, aby stabilizační fond měl možnost nakupovat státní bondy, avšak ti co celou veselku platí – Němci, jsou proti. Ztratili by totiž kontrolu nad možností prosadit úsporná opatření v zemích, jež by žádaly o pomoc.

Výnosy na dluhopisech periferních zemí se začaly poměrně výrazně zvedat a troufám si tvrdit, že to je pouze počátek nádechu před novými maximy (na výnosech) resp. minimy na dluhopisech. Uvidíme, zda konsolidace od počátku listopadu konečně prorazí směrem vzhůru – vyšší výnosy. To by pak vehnalo např. Portugalsko, automaticky do stabilizačního fondu, protože již teď jsou jeho desetileté výnosy na 7,14 % - nejvyšší úroveň v historii. V téhle situaci bych viděl euro k dolaru hluboko pod 1,30, tak uvidíme, zda se na tuto úroveň v první polovině roku dostaneme.

Krátce ke koruně – ta mírně oslabila na 24,08 korun za euro, myslím si, že úrovně pod 24 jsou hodně fundamentálně na hraně.

Dolar k jenu vytvořil v pátek nádherný technický "pattern" (obrazec) a měl by v následujících dnech posilovat. Uzavřel na 82,20, tj. nad klíčovou úrovní 82 jenů za dolar.

Autor článku

Tomáš Brychta

Články ze sekce: INVESTICE