Makro: Poptávka po spotřebitelských úvěrech USA ve 4Q rostla

08.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Poptávka po spotřebitelských úvěrech v posledním čtvrtletí 2010 vzrostla o 2,6% a odrážela pozvolné oživení americké ekonomiky. Pravděpodobně tak...

...skončilo dvouleté období nepřetržitého poklesu. Robustní 3,0% růst v prosinci odrážel nečekané oživení poptávky po revolvingových úvěrech, které zastupují kreditní karty.

Předběžný odhad americké centrální banky za prosinec potvrdil, že hodnota spotřebitelských úvěrů vyskočila o 6,1 miliard dolarů, po vzestupně revidovaném růstu o 2,0 miliardy dolarů v listopadu. Výsledek předčil očekávání. Většinový konsenzus předpokládal vzestup o $2,4 mld po předběžném výsledku +$1,3 mld o měsíc dříve.

V kategorii revolvingových úvěrů se hodnota zvýšila o $2,3 mld a následovala revidovaný pokles o $3,4mld v listopadu. Navzdory oživení v závěru roku, poptávka po tomto produktu nepřetržitě klesala šest čtvrtletí.

U nerevolvingových úvěrů, které zastupují úvěry na nákup automobilů, státní úvěry na financování školného, úvěry od komerčních bank, družstevních záložen a spořitelen, hodnota rostla o $3,8 mld, avšak pomaleji než o $5,3 mld o měsíc dříve.

V meziročním srovnání poptávka v prosinci zrychlila růst z 1,0% na 3,0%. Přestože došlo k mírnému oživení v USA za 4Q, poptávka po spotřebitelských úvěrech v roce 2010 klesla o 1,6% a následovala propad o 4,4% v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE