Equity Kickoff: Trhy se kvůli zvýšení čínských úrokových sazeb nemohou hnout z místa – alespoň prozatím

09.02.2011 | , Saxo Bank
INVESTICE


www.saxobank...

...cz
Peter Garnry, Equity Analyst
Evropské akciové indexy ve středu otevřou beze změny a během dne se s nejvyšší pravděpodobností bude obchodovat v pásmu, protože Čína během asijské seance sentiment investorů nezlikvidovala a během dneška nás ani nečeká zveřejňování žádných zásadních ekonomických údajů.
Britské futures v současné době oproti hodnotám, na kterých otevíraly, posílily o 0,2 %, což naznačuje, že se asijští investoři již vzpamatovávají z čínského zvýšení úrokových sazeb. Index Hang Seng uzavřel o 0,6 % níže a index Nikkei 225 ztratil 0,2 % i přes to, že Toyota zvýšila svůj odhad předpokládaného zisku (akcie posílily o 4,7 %). Trh se v Asii stále obává růstu inflace, neboť rostoucí úrokové sazby v Číně a Indii by mohly v regionu výrazně snížit míru hospodářského růstu. Prozatím ale investoři stále vyhlížejí další dobré zprávy o vývoji americké a evropské ekonomiky. Vzhledem k tomu, že reálné čínské úrokové sazby jsou stále záporné, očekáváme v následujících čtvrtletích další zpřísnění měnové politiky a velkou otázkou bude, jak velký dopad to bude mít na oživení celosvětové ekonomiky.
Dnes časně ráno společnost Statoil zveřejnila svůj čistý zisk za fiskální rok 2010, který dosáhl oproti očekávaným 12,5 mld. NOK pouhých 9,7 mld. NOK.Management tvrdí, že výroba se v roce 2011 bude pohybovat na úrovních roku 2010, a očekává, že v letech 2010-2012 poroste produkce ročním tempem 3 %. Hospodářské výsledky společnosti Statoil by mohly mít dopad na burzu cenných papírů v Oslo, nikoli však na evropské obchodování jako celek.
Společnost Sanofi-Aventis vykázala za čtvrté čtvrtletí čistý zisk ve výši 1,84 mld. EUR oproti 1,76 mld. EUR. Management tvrdí, že jednání o akvizici společnosti Genzyme probíhají, a očekává, že zisky letos poklesnou až o 10 %.
Americká výsledková sezóna ještě neskončila a dnes své výsledky zveřejní následující významné podniky.
Očekává se, že v případě společnosti Coca-Cola dosáhne zisk na akci (EPS) ve čtvrtém čtvrtletí úrovně 0,715 USD. Věnujte pozornost jakýmkoli známkám tlaku na marže, jelikož rostoucí ceny komodit by měly začít dopadat na vstupní náklady, a také zprávám o jejím cenovém prostředí v Severní Americe. Coca-Cola by rovněž mohla následovat mnoha dalších amerických společností a vystupňovat svůj program zpětného odkupu akcií, jelikož má ve své rozvaze hotovost ve výši 13 mld. USD.
Společnost Cisco oznámí výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2010/2011 a očekává se, že zisk na akci (EPS) dosáhne úrovně 0,351 USD. Tyto výsledky budou zveřejněny po ukončení americké seance, takže během dne sledujte naše aktuální zprávy z akciových trhů, ve kterých vás seznámíme s předběžnými údaji.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE