Makro: Spotřebitelská důvěra Austrálie se v únoru nepatrně zotavila

09.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelská důvěra Austrálie se v únoru nepatrně zotavila a nebýt cyklónu Yasi, který sužoval postiženou zemi, mohlo být oživení výraznější....

...Westpac-Melbourne Institute Index spotřebitelské důvěry vzrostl o 1,9% na 106,6 bodů a následoval propad o 5,7% na 104,6 bodů v lednu. Hladina 100 odděluje optimismus od pesimismu. Navzdory oživení setrval 8,9% pod úrovní loňského roku a 6,3% pod průměrem před rokem. Vyjma Queensland vzrostl index pouze o 1%. Domácnosti hodnotili pozitivně zejména postoj RBA ohledně úrokových sazeb a míru nezaměstnanosti na roční minimu 5,0%.

Lednový průzkum proběhl v době povodní a odrážel negativní reakce ve státu Queensland a zatopení hlavního města Brisbane. Respondenti v ostatních státech vnímali vývoj jako negativní vyhlídky pro celou ekonomiku. Klíčový ukazatel výhledu pro následujících 12 měsíců v únoru stoupl o 1,1% a následoval propad o 15,7% v lednu. Pětiletý výhled, jenž před měsícem stagnoval, naproti tomu vyskočil o 10,2% a odrážel rozhodnutí vlády ohledně financování projektů přestavby z jiných zdrojů než ze státního rozpočtu.

Ukazatel současné finanční situace domácností se meziročně zhoršil o 4,4%, zatímco výhled vzrostl o 1,4%. Indikátor výdajové plány zaznamenal překvapivě stabilní 0,8% růst, průměr za posledních šest měsíců dosahoval nejvyšší úroveň za posledních 25 let. Domácnosti vnímají ostrý pokles cen zboží v reakci na zpevňující australský dolar a slabost na straně poptávky. Ve skutečnosti ale přetrvává nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje a z nepříjemně vysokého zadlužení domácností. Nižší než očekávaná inflace ve 4Q a nejistý výhled ovlivní RBA při březnovém rozhodnutí o úrokových sazbách. Westpac si je téměř jista, že Australská centrální banka zachová úrokové sazby beze změn až do čtvrtletí do září. Finanční trhy předpokládají v letošním roce dvojí zpřísnění měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE