Australské údaje o pracovních místech nad očekáváními, AUD nahoru a dolů

10.02.2011 | , FXstreet.cz
INVESTICE


Hlavní zprávou dne byly pro Asii lednové údaje o vývoji australské zaměstnanosti.

Hlavní zprávou dne byly pro Asii lednové údaje o vývoji australské zaměstnanosti. Mnoho lidí si myslelo, že to může být kvůli záplavám tak trochu loterie, ale výsledek nakonec předčil očekávání. Po rychlém nárůstu došel AUD dech a zakrátko se dostal zpět na úrovně před zveřejněním dat.

Pokud jde o hlavní údaj dne, Austrálie si připsala 24 tis. pracovních míst, jedná se ale o místa na částečný úvazek. Ve skutečnosti došlo v minulém měsíci ke ztrátě 0,8 tis. míst na plný úvazek. Pozitivní zprávou je, že míra účasti na pracovním trhu minulý měsíc nepatrně stoupla z 65,8 % na 65,9 % a míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na úrovni 5,0 %, přesně podle očekávání.

Na začátku evropského obchodování budou zveřejněny údaje o švýcarské spotřebitelské důvěře a index spotřebitelských cen, krátce na to bude následovat švédská průmyslová výroba, norský index spotřebitelských cen a index výrobních cen. Ve Velké Británii se pozornost zaměřila na oznámení BoE o úrokových sazbách (i když se neočekávají žádné změny ani v úrokových sazbách, ani v cílových hodnotách nákupu aktiv), před tímto oznámením budou ještě zveřejněny údaje o průmyslové výrobě. Americká seance přinese údaje o týdenním počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti (očekává se výsledek stále ještě nad 400 tis.), velkoobchodní zásoby za prosinec a kanadský index cen nových domů.

Pokud shrneme středeční události, byla aktivita trhů v očekávání vystoupení Bena Bernankeho před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů utlumená. Náhlá aktivita nastala, když začala kolovat zpráva, podle níž by vyhlášený jestřáb A. Weber z ECB neměl v říjnu kandidovat na prezidenta ECB. Tato zvěst vedla k rychlému výprodeji EUR, jež se tak dostalo v rámci dne na své minimum, ovšem brzy se zase odrazilo.

Bernanke se během svého vystoupení držel své obvyklé holubičí rétoriky a varoval, že nezaměstnanost zůstane na vyšších úrovních i přes jasné známky zotavování ekonomiky. Opět obhajoval použití druhé vlny kvantitativního uvolňování, která podle jeho názoru pomůže ekonomice rychleji se odrazit, ale zároveň také přiznal, že přijímání nových zaměstnanců bude jen postupné. Ohledně čínské měnové politiky se vyjádřil jednoznačně, když prohlásil, že jüan je podhodnocený. Uvedl, že posilování měny je i v zájmu Číny, protože by napomohlo v boji s inflací a přispělo by ke snížení globální nerovnováhy.

Na rozdíl od předchozího dne byla včerejší aukce 10letých dluhopisů dobře přijata a nepřímé nabídky (zahraniční účast) vzrostly na více než 71 % oproti 54 % v minulém měsíci, což je ve srovnání s vlažně přijatou aukcí 3letých dluhopisů, kterou jsme sledovali v úterý, diametrálně odlišný výsledek. Výnosy z amerických dluhopisů během dne dosáhly vrcholu a po aukci následovalo jejich oslabení, ovšem 10leté dluhopisy i tak obchodování uzavíraly se ziskem 3,65 %. Wall Street neměl k dispozici žádná data, kterých by se zachytil, a v důsledku vybírání zisků mírně oslabil.

Autor: Andrew Robinson, FOREX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz

www.fxstreet.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE