Makro: Zotavení ekonomiky pokračuje, dopad rostoucích cen energií je jen dočasný, Bernanke

02.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Předseda Rady guvernérů Fedu Ben Bernanke v úterním slyšení před senátním bankovním výborem obhajoval mimořádná stimulační opatření centrální banky...

...včetně kontroverzního programu nákupu dluhopisů ve výši 600 miliard dolarů na podporu trvalého oživení americké ekonomiky. Šéf Fedu uvedl, že výdaje na spotřebu i investiční výdaje rostou, avšak tvorba pracovních míst je stále slabá, proto nedochází trvalému oživení hospodářství. Nezaměstnanost je stále vysoká a inflace pod kontrolou. Podle jeho názoru budou mít rostoucí ceny komodit za následek jen dočasné a mírné zvýšení spotřebitelských cen.

Ujistil zákonodárce, že má centrální banka k dispozici všechny nástroje potřebné k dosažení hladkého a efektivního stažení podpůrných opatření ve vhodnou dobu. “Kombinace rozvolněné měnové politiky, rostoucí spotřebitelské a podnikatelské důvěry a zlepšených úvěrových podmínek pravděpodobně povede v roce 2011 k mírně rychlejšímu tempu oživení ekonomiky, než jsme viděli v loňském roce,“ uvedl Bernanke.

Americká centrální banka zvýšila projekci růstu HDP na 3,5 až 4,0% pro rok 2011, o půl procentního bodu vyšší než odhad provedený v listopadu. Zatímco ukazatelé výdajů a produkce byly povzbudivé, situace na trhu práce se zlepšuje velmi pomalu. Upozornil, že pokud bude tempo růstu ekonomiky i nadále mírné, může trvat několik let, než se míra nezaměstnanosti vrátí na normální úroveň. Stoupající ceny ropy by neměly mít zásadní vliv na celkovou inflaci. Pokud se budou nadále zvyšovat, mohou utlumit hospodářský růst. Fed bude vývoj pečlivě monitorovat a je připraven reagovat podle potřeby, aby co nejlépe podporoval pokračující oživení s cenovou stabilitou.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE