Týden na komoditních trzích

07.03.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Na úroveň 30-ti měsíčního maxima vzrostla v rámci minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange.

Ropa
Na úroveň 30-ti měsíčního maxima vzrostla v rámci minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange. Hlavní příčinou pokračujícího růstu ceny bylo ve zmíněném období omezení exportu černého zlata z Libye. Mezi další faktory patří obavy z přesunutí nepokojů do zemí dalších významných producentů ropy. Demonstrace byly hlášeny například z Iráku, Iránu, Jemenu a Ománu. Znepokojivé byly především zprávy o situaci v Iránu, jež je druhým největším producentem ropy v rámci kartelu OPEC. Podle International Energy Agency, v souvislosti s probíhajícími boji, klesla celková denní produkce černého zlata v Lybii již o 850 tisíc barelů.  Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela ropa posílením o 2,51 USD na uzavírací cenu 104,42 dolarů za barel.

Bavlna
Prudký růst zaznamenala v minulém týdnu bavlna, která se vyšplhala na historicky vůbec nejvyšší úroveň. Příčinou zmíněného růstu ceny zůstává především nedostatečná celosvětová nabídka. Podle prohlášení australské asociace exportérů bavlny z minulého týdne, je již v současné době prodáno cca 80 % celkové australské úrody. Oproti tomu v průměru bývá v tuto dobu prodáno zhruba 50-60 procent. Podle další zprávy zmíněné asociace je již v současné době prodána úroda bavlny ve Spojených státech ze sta procent. Tradičně nejaktivnějším nákupcem bavlny zůstává i nadále Čína, jež v lednu letošního roku zvýšila objem importu bavlny o 31 %. Páteční obchodní seanci uzavřela bavlna posílením ceny o burzovní limit 7 centů na 212,70 centů za váhovou libru.

Sója
Stabilní růst zaznamenala v předešlém týdnu také cena sóji na burze Chicago Board of Trade. Důvodem byla vládní zpráva, jež vykázala rostoucí exportní poptávku po zásobách zrnin a olejnin z U.S. ze strany Japonska, Mexika, Kuby a Číny. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) se objem prodeje sóji z U.S. v minulém týdnu oproti týdnu předcházejícímu zdvojnásobil, a to na 361.675 tun. Růst ceny sóji dále podpořily obavy ze silných srážek, jež by mohly zdržet sklizeň v Brazílii, která je po Argentině třetím největším vývozcem sóji na světě. Klidu na trzích nepřispěly ani zprávy, podle nichž argentinská vláda, kvůli neshodám ohledně daní, zbavila společnosti Cargill Inc., Archer Daniels Midland Co. a Alfred C Toepfer International BV statutu registrovaných exportérů olejnin z Argentiny, což vyvolalo obavy z poklesu dodávek. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela sója na burze CBOT nárůstem o 2 centy na 1414 centů za bušl.

Robert Černík
Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE