Makro: Poptávka po spotřebitelských úvěrech v USA roste

08.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Poptávka po spotřebitelských úvěrech v USA stabilně roste od října 2010 na pozadí zlepšení hospodářství. Definitivně se tak završil sestupný trend,...

...který započal v srpnu 2008.

Předběžný odhad americké centrální banky za leden potvrdil, že hodnota spotřebitelských úvěrů vyskočila o 5,0 miliard dolarů, po sestupně revidovaném růstu o 4,1 miliard dolarů v prosinci. Většinový konsenzus předpokládal nárůst o $3,5 mld po předběžném výsledku +$6,1 mld o měsíc dříve.

V kategorii revolvingových úvěrů se hodnota snížila o $4,2 mld a následovala revidovaný růst o $2,0mld v prosinci, první od srpna 2008. Navzdory oživení v závěru roku, poptávka po tomto produktu nepřetržitě klesá šest čtvrtletí.

U nerevolvingových úvěrů, které zastupují půjčky na nákup automobilů, státní úvěry na financování školného, úvěry od komerčních bank, družstevních záložen a spořitelen, hodnota vyskočila o $9,2 mld, následovala nárůst o $2,1 mld v závěru roku a nepřetržitě roste od srpna. Z přehledu je patrné, že Američané nejvíce využívali úvěry od spořitelen a studentské státní půjčky od SLMA.

V meziročním srovnání poptávka zpomalila o 1,4%. Přestože došlo k mírnému oživení ve 2H, poptávka po spotřebitelských úvěrech vloni klesla o 1,7% a následovala 4,4% propad v roce 2009.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE