Zlato - LONG: Vypisování put opcí je nadále velmi atraktivní

27.04.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Jelikož se cena zlata pohybuje už několik měsíců v obchodním pásmu 1550 až 1800 USD za trojskou unci a nezdá se, že by mělo nastat proražení vzhůru nebo dolů, tak je v současnosti velmi výhodné vypisování opcí na tuto komoditu.

Koncem ledna jsme investorům představili strategii vypisování put opcí, která byla nad očekávání úspěšná. Za poslední tři měsíce se cena zlata nijak výrazněji nehnula a investoři mohli realizovat zisk z vypsání put opcí kolem 20% p.a. dokonce dříve, než jsme očekávali. Fundamentální informace nadále brání výraznějšímu poklesu ceny, a proto je stále vhodné předchozí strategii zopakovat při respektování aktuálních podmínek na trhu. Zajímavou vlastností strategie je skutečnost, že dosáhne cíleného profitu, když bude cena zlata růst, stagnovat a dokonce i klesat. V minulém případě cena zlata klesala, a přesto byla strategie úspěšná. Jediným scénářem, kdy může dojít ke ztrátě, je výrazný a zároveň velmi rychlý propad ceny zlata, což je varianta, která sice není zcela nemožná, ale je krajně nepravděpodobná díky důvodům uvedeným dále v analýze.

Centrální banky tisknou peníze jako o závod. Zejména Evropská centrální banka se rozhodla, že dluhovou krizi v regionu vyřeší pomocí dodávání obrovského objemu likvidity na trhy. Poptávka po fyzickém zlatě postupně roste, přičemž ho nakupují zejména rozvíjející se státy. V tomto ohledu je nejdůležitější vývoj v Číně, kde se bohatství obyvatel zvyšuje každý rok o přibližně 15 až 20 procent. V březnu stávkovali v Indii výrobci klenotů. Cena zlata však zareagovala na pokles indických nákupů jenom malým snížením. Náklady na těžbu drahých kovů míří vzhůru, protože lehce dostupná ložiska byla již dávno využita. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena zlata obchodovaného v Chicagu by v nejbližší době neměla výrazně propadnout. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme pohyb v obchodním pásmu 1400 USD až 1800 USD za trojskou unci. Investoři mohou při tomto očekávání využit strategie vypisování put opcí. Při současných cenách opcí tak investor vhodnou strategií může získat výnos cca 18% p.a. i v případě, že cena zlata neporoste nebo dokonce poklesne o maximálně 15 %. Ohledně vhodné opční strategie zkontaktujte pracovníky společnosti Colosseum.

Hlavní důvody limitující prudký propad ceny zlata

  1. Uvolněná měnová politika vládne světu
  2. Evropská nestabilita nahrává bezpečným aktivům
  3. Investiční poptávka je vysoká
  4. Centrální banky nakupují
  5. Poptávka ve šperkařství je navzdory vysoké ceně silná
  6. Číňané rychle zvyšují své nákupy zlata

Kompletní analýza ke stažení níže

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE