Nová vlna stimulačních opatření - živá voda pro zlato

24.10.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Uplynulé čtvrtletí bylo pro zlato velmi příznivým obdobím. Centrální banky v úvodu naznačovaly, že hodlají pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice a podpořit slábnoucí ekonomický růst. V září se slovní intervence proměnily ve skutečnost.

Nejvýznamnější měnové instituce světa představily nová stimulační opatření v řádu desítek až stovek miliard dolarů. Americká centrální banka spustila třetí kolo programu kvantitativního uvolňování, ECB představila program nákupu státních dluhopisů problematických zemí a dále snižuje úrokové sazby a Bank of Japan rozšířila program nákupu aktiv o 126 mld. USD.

Dluhová krize v Evropě se na chvíli uklidnila, nicméně v posledních dnech se situace opět mírně zhoršuje. Zlato navíc podporují výpadky produkce v Jižní Africe, kde dochází ke stávkám zaměstnanců těžebních společností, kteří požadují zvýšení platu a vyšší bezpečnost. Domníváme se, že nedávné kroky centrálních bank spolu s výpadky produkce odstartovaly nový růstový trend, který by měl pokračovat i v následujících měsících. Aktuálně je však zlato poměrně překoupené. Na úrovni 1720 dolarů je nicméně vhodné vstupovat do dlouhodobých long pozic. Cena by mohla v časovém horizontu následujících 3 až 6 měsíců otestovat maximum na úrovni 1900 dolarů za unci.

Kompletní analýza ke stažení níže

Štítky:

Autor článku

Petr Čermák

Články ze sekce: INVESTICE