Výhody evropské společnosti

01.08.2013 | , Společnosti123
INVESTICE


Evropská společnost (Societas Europaea, SE) je obchodní subjekt dle evropského práva, který byl zaveden rozhodnutím č. 2157 Rady evropské unie roku 2001. Jeho posláním bylo administrativě ulehčit obchodním společnostem, které mají působnost ve více členských zemích Evropské unie. Tato forma obchodní společnosti nabízí několik nesporných výhod.

Evropská společnost: evropská prestiž

Zformování SE může vlastníkům přinést výhody v oblasti image, daní a holdingu. Pro firmy, působící v celoevropském měřítku (rozuměj v rámci Evropské unie), znamená založení evropské společnosti zisk mezinárodní image a dobrý signál pro obchodní partnery. Takto koncipované subjekty jsou flexibilnější a méně navázané na právní prostředí, kde podnikají. Hlavní výhodou SE je možnost přenášet sídlo společnosti mezi jednotlivými zeměmi EU dle potřeby.

Daňová optimalizace

Obecně změna sídla společnosti většinou nemá přímé pozitivní daňové dopady. Mnoho členských států totiž nařizuje zanikajícím (rozuměj stěhujícím se) společnostem mimořádnou daňovou uzávěrku a mimořádná daňová přiznání, které proces stěhování prodražují. Oproti tomu nově vzniklá evropská společnost ale již může sídlit ve státě s výhodnějším daňovým režimem (tzv. country shopping) a podléhat svými celosvětovými příjmy nižší sazbě daně (např. na Kypru).

Přemístění sídla je podmíněno pouze tím, že sídlo firmy a statutární orgány musejí sídlit ve stejném členském státu EU. Zapsáním do místního obchodního rejstříku se evropská společnost stává součástí daňového systému dané země. Obecně platí, že severské státy zapisují do rejstříku rychleji než státy jižní. Státy EU skýtají pestrou škálu daňových systémů od těch jednodušších, po ty nesmírně složité, z nichž každý je výhodnější pro určité operace.

Holding

Vytvoření holdingové evropské společnosti je podmíněno dvěma nebo více akciovými společnostmi nebo evropskými společnostmi nebo společnostmi s ručením omezeným. Všechny spojené subjekty budou podléhat právu členského státu, ve kterém bude holding SE zapsán, což může přinést úspory finanční, daňové či administrativní.

Pryč z ČR

Přenesení sídla české společnosti do zahraničí značně komplikuje jakékoliv správní řízení ze strany českých úřadů. Kontaktování společností se zahraničním sídlem totiž přináší zvýšené náklady za překlady, ověřování dokumentů, studium podmínek doručování do jednotlivých států apod., což také znamená rovněž významné časové prodlevy. Výsledkem je snížení schopnosti českých úřadů vykonávat své pravomoci vůči evropským společnostem.

Autor článku

SEO článek