ZertifikateJournal 7/2014: Čína zpomaluje

28.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Čína je již mnoho let pokládána za motor světové ekonomiky. Ale ještě dlouho potrvá, než Čína dožene vyspělé země.

Zřetelný je tento rozdíl pokud například srovnáme životní podmínky v Číně s podmínkami v Evropě nebo Americe. Stále ještě žijí miliony Číňanů pod hranicí existenčního minima. A existují další statistiky, které tuto tezi podporují. Mezi ně patří ukazatele jako jsou výše HDP na obyvatele nebo počet aut na 1000 obyvatel a další. Ovšem již před delší dobou se Čína stala důležitým obchodním partnerem a patří ke globálním průmyslovým lídrům. Že tato země disponuje největšími devizovými reservami světa, by mělo být zmíněno jen okrajem. Důležité ale je, že světové hospodářství se mezitím stalo skutečně velmi závislé na čínském růstu – zřetelně více než má vliv současný vývoj na Ukrajině.

A ukazatele prezentované za první kvartál nezaznamenaly přinejmenším žádný velký propad. Neboť první tři měsíce přinesly ve srovnání s předchozím rokem hospodářský růst ve výši 7,4 procenta. To je lehce nad očekáváním analytiků, ale přesto se jedná se ale o nejnižší hodnoty za poslední rok a půl.

A pokud to půjde v následujících třech kvartálech stejným tempem růstu, může Čína dosáhnout nejnižšího růstu za posledních 24 let. Tehdy (v prvních letech po roce 1990) byl čínský růst pro globální svět naprosto nevýznamný. Neboť Evropa měla jiné problémy k řešení. Pád železné opony, rozdělení Československa, znovusjednocení Německa zcela právem pohltily všechnu pozornost. Dnes je tomu zcela jinak. Pro řadu evropských států je Čína jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů. Mnoho především německých podniků vyváží velkou část své produkce do Čínské lidové republiky. I přes slabší růst ještě není možné pozorovat žádné přibrždění současných obchodních aktivit. Neboť statistika dokládá, že například německý zahraniční obchod s Čínou poklesl v prvním kvartále jen jedno procento. S tím přeci lze stále dobře žít.

Zdroj: ZertifikateJournal

Dokument ke stažení pod zprávou


Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE