ZertifikateJournal 8/2014: Alstom - americký shopping

12.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V posledních dnech to byla burzovní událost číslo jedna. Šlo o budoucnost francouzského energetického koncernu Alstom.

Nejprve předala velká americká společnost General Electric (GE) nabídku na převzetí. To se ale vůbec nelíbilo francouzským politikům. Ti nechtěli, aby největší průmyslový koncern v zemi padl do rukou labužníkům z USA, kteří jsou ve Francii označováni za divoké jedlíky „ham­burgrů“. Proto se okamžitě začal hledat bílý rytíř a nakonec byl nalezen v zemi dávného úhlavního nepřítele. Koncern Siemens má přispěchat na pomoc a zahnat „zlé“ Američany.

Vedení společnosti Siemens zveřejnilo, že podá nabídku, jakmile jim bude umožněn náhled do účetních knih. Ale tento pohled na čísla a fakta si může Siemens ušetřit. Neboť správní rada Alstomu rychle sáhla po čerstvém crosainu s americkou příchutí. Deník „Figaro“ pak oznámil, že členové správní rady se rozhodli pro americkou nabídku – ačkoliv slavit přípitkem by bylo poněkud předčasné.

Kdo si myslí, že nabídka z Německa za energetickou divizi Alstom může překročit 12,35 Mrd. EUR, dojde rychle k závěru, že se mílí. Neboť vše má být ještě během následujících čtyř týdnů nezávisle přezkoumáno. A v tomto čase přijde ještě taková nebo maková nabídka, pravděpodobně od Siemensu. K tomu má ve Francii politika tradičně větší sílu než v Německu.

Ve Francii se neobejde žádný velký podnik bez státu a jeho smluvních garancí. Tento model je zodpovědný za 57% hospodářského výkonu Francie. Pro srovnání: V Německu se „státní kvóta“ pohybuje okolo 44%. Přesto budou na konci závodu úspěšní Američané, neboť struktura a produkty Alstomu se lépe doplňují u GE než kombinace Alstom/Siemens. Ovšem na počátku týdne francouzská vláda oznámila, že se ji nynější nabídka nezamlouvá a přivítala by spojení dopravních aktivit obou podniků.

Zdroj: ZertifikateJournal

Dokument ke stažení pod zprávou


Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE