ZertifikateJournal 9/2014: „Guru“ se nemění, Berkshire ano

27.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Již 50 let stojí Warren Buffett v čele své společnosti Berkshire Hathaway. Na každoroční květnové setkání s investorskou legendou přicestovalo do Omahy tentokrát více než 38 tisíc akcionářů.

Mnoho z investorů si stále častěji klade otázku jestli se Buffett již brzy nestane obětí svého vlastního úspěchu? Dobrou třetinu zisků realizuje koncern Berkshire díky pojišťovnictví a zajišťovnám. Koncern drží také slušných jedenáct procent prestižní německé společnosti Munich Re. Zbytek zisku pochází ze zhruba 80 společností, které za roky Buffett zakoupil, a z dalších akciových podílů. Buffett drží velké balíky akcií globálních koncernů jako jsou Coca Cola, Wells Fargo a American Express. Přesto po 50 letech hrozí Berkshiru nebezpečí, že se stane obětí svého vlastního úspěchu. „Můžeme se dostat do bodu, kdy už nebudeme vědět, kam dále naše prostředky inteligentně investovat,“ říká Buffett.

Ačkoliv Berkshire v loňském roce dosáhl rekordního zisku ve výši 19,5 miliard dolarů, přesto zisk v prvním kvartálu o čtyři procenta poklesl. Stejně tak nezvládl šéf Berkshiru za rok 2013 dosáhnout cílů, které si předsevzal. Buffett si již dávno zvolil za cíl, že by účetní hodnota jeho společnosti po zdanění měla po období pěti let růst rychleji, než akciový index S&P 500. Buffett již oznámil, že tohoto cíle patrně nedosáhne. Důvodem je silné zhodnocení trhů v roce 2013, ale naděje na překonání benchmarku stále zůstává. V uplynulém roce koncern převzal spolu s brazilskou společností 3G Capital (private­equity) světoznámého výrobce kečupů Heinz. Hodnota této transakce dosáhla výše 23 miliard dolarů. Buffett slibuje, že ziskovost koncernu se díky této transakci zvýší. K tomu by se mohly i v budoucnu objevit další obchody, které budou tento investiční model kopírovat. Tak či onak- Berkshire se změnil. I Buffett se změnil. Jeho kouzelná formule úspěchu: Nakupuje kvalitní firmy, které se mohou oproti konkurenci prosadit. Po akvizici si Buffett většinou ponechává firemní management a zajímá se o dlouhodobý úspěch společnosti. Kdo jednou patří k Berkshire, má dobré vyhlídky na to, že zde zůstane napořád.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournalu

Aktuální vydání ke stažení pod článkem.


Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE