ZertifikateJournal 10/2014: „Nová bublina“ nebo zdravý růst?

10.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční trhy jsou efektivní, stanovená cena je vždy „férová“ a investoři se jako dav chovají vždy „chytře“, tvrdí mnoho tržních účastníků. Jiní oproti tomu říkají, že se trhy chovají pomateně, kurzy se vyvíjejí nesmyslně a dav investorů je jednoduše hloupý.  

Akcie, spekulační obligace a další třídy aktiv v posledních dnech a týdnech prudce rostou. Slovo „bublina“ však zatím ještě nepadlo. Obecně se tvrdí, že vysoké ceny odrážejí vysoké výnosy, proto by měl investor své peníze investovat a následovat trend. Růst plodí další růst. Trh přece ví, co dělá. Trh se přece chová rozumně. Raději se z trhu stáhněte, doporučují oproti tomu druzí. Kdo má tedy pravdu? Ti, kteří mluví o inteligentním davu, přispěchají rychle s náručí plnou teorií, matematických modelů a řeckých písmen – alfy, bety a tak dále – aby své tvrzení podpořili. Nejlepší z nich jsou schopní vytvořit krásné grafy a matematické modely, které dokazují, že akcie v roce 1929 na Wall Street nebyly nadhodnocené. A že v roce 2006 v Miami nebo Las Vegas nebyla žádná nemovitostní bublina. Ti, kteří mluví o hlouposti davu, svými teoriemi a matematickou hrou čísel spíše šetří.

Jednoduše odkazují na historii. A ta je velmi dlouhá. Jaké jsou tedy příčiny vzniku spekulačních bublin? Podle posledních „vědeckých“ poznatků lze identifikovat čtyři klíčové faktory.

1. Vznik bublin doprovází nejistota. Potenciální „pozitivní kurzovní vývoj“ nebylo možné předem identifikovat a tudíž jej bylo velmi obtížné předpovědět.

2. Druhým faktorem je pákový efekt. Dle vědeckých poznatků investoři zaplatí jen 10 nebo 20 procent z kupní ceny.

3. Třetím faktorem bylo to, že běžní investoři aktiva nakupovali a insideři je prodávali.

4. Konečně čtvrtým faktorem byla početná upozornění, že se na akciovém trhu vytvořila bublina. Ovšem tato varování tržní účastníci ignorovali. Chová se tedy dav „racionálně“ a „moudře“? To si musí každý investor rozhodnout sám.

Aktuální vydání ZertifikateJournalu ke stažení pod textem

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE