ZertifikateJournal 11/2014: Pokoří DAX hranici 12 tisíc bodů?

19.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak k tomu skutečně došlo: DAX poprvé prorazil magickou hranici 10.000 bodů. A stalo se tedy to, co jsme předpovídali již na podzim roku 2013.

Tehdy německý index DAX poprvé pokořil hranici 9.000 bodů. Naše prognóza zněla, že DAX v průběhu následujícího roku (tedy v roce 2014) poprvé vystoupá do pětimístných čísel. DAX za tento úspěch vděčí mimo jiné také politice ECB (evropské centrální banky). Ta se svými rozhodnutími o výši úrokových sazeb postarala o to, že se na trhu vlastně nenachází žádná smysluplná alternativa k investicím na akciových trzích.

Jelikož nelze v nejbližší době očekávat žádnou významnou změnu v úrokové politice a protože se konjunktura v Německu vyvíjí velmi dobře, zůstanou zřejmě i v dalších měsících německé akcie žádaným zbožím, které vyhledává mezinárodní kapitál. Přirozeně se nabízí otázka, jak ještě vysoko bude DAX stoupat. To však nelze tak přesně předpovědět. Ale téměř jisté je to, že DAX ještě nějakou dobu poroste. A my jsme přesvědčeni, že v následujících 24 měsících padne i hranice 12.000 bodů.

Kdy přesně k tomu dojde, je samozřejmě stále ve hvězdách. Bude-¬li burzovní euforie pokračovat i nad úrovní 10.000 bodů a osloví také větší počet soukromých investorů, mohlo by se hranice 12.000 bodů dosáhnout ještě v tomto kalendářním roce. Takový vývoj by však byl velmi nezdravý, neboť nárůst zisků 30 koncernů zohledněných v indexu DAX by byl značně nižší, než nárůst hodnoty indexu. A tyto dvě hodnoty se nemohou dlouhodobě výrazně lišit, jinak by nevyhnutelně došlo k fundamentálnímu nadhodnocení.

Zdravější by bylo, pokud by byla hranice 12.000 bodů poprvé proražena až v roce 2015. Pak by měly společnosti jeden rok navíc, aby dosáhly odpovídajících zisků. Samozřejmě se další nárůst DAXu neobejde bez krátkodobých fází poklesu. Neboť různá ohniska krizí kdekoliv na světě se postarají o nervozitu na globálních kapitálových trzích. Fáze konsolidace ale zkrátka k obchodování na burze patří.

Více se dočtete v aktuálním vydání ZertifikateJournalu

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE