Saudská Arábie by mohla v srpnu zvýšit těžbu ropy na nové rekordní úrovně

18.08.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Zdroje v ropném průmyslu v Saudské Arábii signalizují, že by země mohla v srpnu dosáhnout nové rekordní úrovně v produkci ropy. V současnosti je země největším exportérem ropy na světě a největší producent ropy je Rusko.

Zajímavá bude pozice Saudské Arábie v potenciálních dohodách o zmrazení produkční úrovně ropy v rámci kartelu OPEC a dalších zemí včetně Ruska. Jednání by mohlo začít v září, nicméně řada analytiků je k tomu skeptická, protože země závislé na exportu ropy nadále produkci zvyšují.

V červnu Saudská Arábie vytěžila 10,55 mb/d a v červenci 10,67 mb/d, což je prozatím nejvyšší úroveň produkce. Jeden zdroj uvnitř kartelu OPEC řekl, že by Saudská Arábie mohla produkci v srpnu zvýšit na 10,8-10,9 mb/d.

Saudský ministr pro energetiku Khalid al-Falih řekl, že vyšší produkce ropy je kvůli vyšší sezónní poptávce v Saudské Arábii a ve světě.

Poslední jednání o zmrazení produkce, které se uskutečnilo letos v dubnu, skončilo . Důvodem byla neochota Saudské Arábie zmrazit produkci i v případě, kdy Írán mohl produkci nadále zvyšovat po zrušení ekonomických sankcí.

I jiné země chtějí zvyšovat produkci ropy. Irák, který podporoval zmrazení produkce, vyjednal řadu ropných kontraktů k rozvoji velkých ropných polí. Produkce by se mohla v příštím roce zvýšit až o 350 tisíc barelů denně.
Rusko rovněž podpořilo dohodu o zmrazení produkce, nicméně v současné době signalizuje skepsi ohledně případného jednání. Vedle neochoty jednat Rusko chce nadále zvyšovat produkci ropy, která se pohybuje blízko rekordních úrovní 10,85 mb/d.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE