Švýcarská centrální banka je připravena oslabit frank

01.01.1970 | , BOSSA
INVESTICE


Švýcarská centrální banka má i po ukončení fixace kurzu švýcarského franku proti euru (EUR/CHF) oči stále otevřené. Velmi pozorně monitoruje situaci v Evropě a upozorňuje na letošní politická rizika, která by mohla zlákat investory k nákupu švýcarského franku. Právě evropská dluhová krize přiměla investory k přesunu kapitálu z eur do franků. Přílišné posilování franku následně v září 2011 donutilo centrální banku zafixovat hodnoty kurzu franku proti euru na úrovni 1,20. Švýcarskou centrální banku (SNB) stály intervence hodně peněz a úsilí. Avšak když se Evropská centrální banka (ECB) na začátku roku 2015 rozhodla spustit program kvantitativního uvolňování (QE), Švýcarům bylo jasné, že masivní příliv eur na kapitálový trh neustojí a fixaci kurzu zrušili.

Nicméně Evropa se stále potácí v problémech a švýcarský frank zůstává útočištěm pro konzervativní investory a portfolio manažery, kteří potřebují alokovat alespoň část svěřených finančních prostředků do bezpečného přístavu. Švýcarská centrální banka je proto na měnovém trhu stále aktivní a potichu intervenuje proti silnému franku.

Proč se SNB nelíbí silný frank?

Švýcarskou centrální banku, stejně jako evropskou nebo japonskou, trápí nízká inflace. Ve Švýcarsku je dokonce nižší inflace než v eurozóně. Zatímco v jednotné měnové unii atakoval index spotřebitelských cen (CPI) v únoru hodnotu 1,8 procenta v meziročním srovnání, ve Švýcarsku se vyšplhal jenom na 0,6 procenta. Navíc předchozí dva roky (2015, 2016) byla ekonomika kontinuálně v deflaci. Silný frank působí protiinflačně a navíc znevýhodňuje exportéry, jejichž produkty ztrácejí konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Export se podílí až 60 procenty na HDP.

Politická nestabilita je hrozba pro švýcarský frank

Guvernér švýcarské centrální banky (SNB) Thomas Jordan nyní pečlivě sleduje politickou situaci v Evropě a vnímá zvýšenou poptávku po franku. Blížící se francouzské prezidentské a německé parlamentní volby vnímá jako příležitost investorů k útěku do švýcarského franku. Navíc situace v Itálii nebo v Británii po brexitu není o nic lichotivější. Guvernér Jordan tvrdí, že banka má k dispozici měnově-politické nástroje, kterými se vypořádá se zvýšeným zájmem kupců i v případě vítězství předsedkyně Národní fronty Marine Le Penové.

 

Celý článek "Švýcarská centrální banka je připravena oslabit frank" na 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE