Sladká revoluce, na kterou příliš nedošlo

16.08.2017 | , Patria.cz
INVESTICE


O stévii se často tvrdilo, že by mohla ohrozit celosvětovou nadvládu cukru, nebo ji alespoň zpochybnit. Jenomže je tu problém – podle mnohých hořká pachuť, která může odrazovat. Kdyby se ji podařilo odstranit, mohlo by to pomoci další expanzi tohoto přírodního sladidla, říkají někteří analytici. Výrobci prý už zkoušejí nová složení. Stévie, sladidlo získávané z listů světlomilných rostlin rodu Stevia, je 200krát sladší než cukr, má nulový glykemický index a prakticky žádné kalorie. Rostlina byla poprvé popsána na konci 19. století, až donedávna ale zůstávala v ústraní, zatímco potravinářský průmysl pokračoval v hledání „svatého grálu“ – nízkokalorické náhražky cukru, která by ale neměnila spotřebiteli očekávaný chuťový vjem jejich produktů. To je něco, na co si stěžovali někteří zákazníci u náhradních sladidel, když pomineme obavy z vedlejších účinků ětchto přísad. Věci se pro stévii změnily, když zemědělský gigant Cargill uvedl v roce 2008 na americký trh sladidlo na bázi stévie.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE