Americké akciové trhy v červeném teritoriu.

14.03.2018 | , Fio banka
INVESTICE


ndex Dow Jones -1,15 % na 24719,1 b. Index S&P 500 -0,64 % na 2747,61 b. Index Nasdaq Composite -0,23 % na 7493,665 b...

...

Středeční seanci otevřely americké akciové trhy mírným poklesem, když Dow Jones ztrácí 1,15% a širší index S&P 500 klesá o 0,64%. Obchodování je opatrné a na trhy doléhá zpráva o dalších  personálních výměnách na vysokých postech Trumpovy  administrativy. Změna se týkala státního tajemníka Rexe Tillersona, který se s americkým prezidentem neshodoval v názorech na Severní Koreu a také v politických otázkách Ruska a postoji k němu. Nahradit jeho post by měl kongresman Mike Pompeo. Americký prezident tak nadále pokračuje ve změnách a již připravuje návrh na na uvalení cla na dovoz čínského zboží. Daňové poplatky by se měly dotknout produktů v hodnotě 60 mld. USD. Cla se budou také týkat mimo jiné  technologického a telekomunikačního sektoru. Donald Trump podle amerických zdrojů pověřil obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, aby v reakci na krádeže intelektuálního vlastnictví, ze kterých je Peking obviňován, tak připravil rozsáhlé zavedení cel a obchodních omezení.  

Dnes byla také reportována data o maloobchodních tržbách za měsíc únor, která oproti očekávanému růstu 0,3% poklesla o 0,1%. Podle analytiků to může být signál, že FED nebude  muset provádět zvyšování úrokových sazeb  rychleji než se obecně očekává.  

Dnes byly reportovány od EIA  zásoby ropy, které k 9. březnu vzrostly o 5,022 mil. barelů, když analytici očekávaly růst zásob jen o 2,5 mil. barelů. Cena lehké ropy WTI  po reportu zamířila do červeného pole a ztrácela více než 0,5% ze začátku seance, ale nyní ztráty maže   při cenové úrovni 60,74 USD/barel. Cena ropy tak pokračuje v sestupném trendu pod tlakem rostoucí těžby ropy v USA. Podle zpráv a údajů  agentury Reuters se těžba zvyšuje rychleji, než analytici očekávali a v letošním roce by mohla těžba překonat i rekordní hranici 11 mil. barelů denně.  I přes tyto negativní zprávy se daří akciím těžařských společností. K tomu jim pomáhá oslabující dolar , který na páru s eurem ztrácí 0,3= a je na úrovni 1,2355 USD/EUR.  Z výše zmíněných důvodů se daří akciím těžaře ropy a mědi Freeport McMorra ( FCX ), které si připisují víc než 1,7% a také konkurenční Marathon Oil. Corp. ( MRO ) s 1% zisku. Naopak na pokles ceny ropy negativně reagují akcie těžařské společnosti Abraxas Petroleum ( AXAS ), které ztrácí více než 2,7% a také se nedaří akciím největší britské společnosti BP ( BP ), které obchodují v červených se ztrátou 1,6%.

Za pozornost stojí také cena zemního plynu, která se poprvé od počátku roku dostala nad hranici 2,80 USD. Za předchozím růstem ceny zemního plynu v uplynulých dnech jsou předpokládané podprůměrné teploty na území USA do konce března. Velmi negativně proti tomuto vývoji působí rekordní produkce plynu v USA , která je meziročně o více než 10= vyšší. Podle analytiků se cena zemního plynu nachází v protipólu a to nízkými zásobami a vysokou produkcí USA. Tato situace  dnes nesvědčí akciím v těžebním sektoru plynu a tak necelé procento ztrácí akcie  Chesapeake ( CHK ) a také s necelou 0,7% ztrátou akcie Cabot Oi l& gas Corp. ( COG )

Oslabování dolaru proti euru svědčí akciím v těžebním sektoru zlata a i když žlutý kov dnes ztrácí 0,1% a drží se u úrovně 1324,7 USD/Troy. unci tak akcie největší kanadské těžařské společnosti Barrick Gold Corp. ( ABX ) rostou o více než 1,1%  a také konkurenční Eldorado Gold Corp. ( EGO ) posiluje o  více než 2% a v plusu jsou také akcie Randgold Resources ( GOLD ) s necelým 1%.

Za pozornost stojí také akcie výrobce tradiční značky Ford Motor Company ( F ), kde dnes analytici Morgan Stanley přidělili akciím novou roční cenu 15 USD. Akcie Ford Motor Company ( F ) si tak  připisují více než 3,2%.

Index S&P 500 -0,64 % na 2747,61 b.
Nejsilnější sektory S&P Změna Nejslabší sektory S&P Změna
Utility +0,3 % Základní materiály -1,3 %
Reality -0,1 % Nezbytná spotřeba -1,3 %
Zbytná spotřeba -0,2 % Průmysl -1,1 %
Nejsilnější akcie S&P Změna Nejslabší akcie S&P Změna
PayPal Holdings (PYPL) +3,2 % Signet Jewelers (SIG) -18 %
Ford Motor (F) +3,2 % Envision Healthcare Corp (EVHC) -8,5 %
TripAdvisor (TRIP) +2,9 % Johnson Controls International (JCI) -3,9 %
Expedia (EXPE) +2,9 % Arconic (ARNC) -3,5 %
Equinix (EQIX) +2,4 % Range Resources Corp (RRC) -3,1 %


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE