Americké akciové trhy v zeleném teritoriu.

14.06.2018 | , Fio banka
INVESTICE


Index Dow Jones -0,03 % na 25194,33 b. Index S&P 500 +0,31 % na 2784,27 b. Index Nasdaq Composite +0,85 % na 7761,375 b...

...

Ve čtvrteční seanci americké akciové trhy celkově  posilují a index Dow Jones ztrácí nepatrných 0,03% a širší S&P 500 je silnější o 0,31% a Nasdaq Composit je výš o 0,85%. Dnes byly v USA reportovány Indexy exportních  a importních  cen,  které překonaly očekávání analytiků. Index exportních cen za květen posílil o 4,9% a Index importních cen za květen vzrostl o 0,6%. Byly také v USA   reportovány  maloobchodní tržby, které v květnu vzrostly o 0,8%.  Dnes je výrazně živo na měnovém páru  EUR/USD, kde po zprávách z ECB velmi sině oslabuje EUR  proti  americkému  dolaru  a ztrácí -1,48% tj. na úrovni  1,1615.  Propad eura proti dolaru je způsoben také komentářem ECB, která informovala, že skončí s QE  na konci roku 2018 a úrokové sazby ponechá beze změn do léta 2019. V centru dění je také ropa, kde podle včerejšího   reportu  EIA  zásoby poklesly o silných 4,1 mil. barelů a lehká ropa WTI se dostala nad úroveň 67 USD/barel.  Dnešní posilování dolaru proti euru  ropu v růstu přibrzdilo a WTI dnes ztrácí nepatrně  0,03% a pohybuje se u úrovně 66,62 USD/barel.  Na trhu s ropou zatím není vidět jasný směr a vyčkává se na jednání kartelu OPEC a Ruska, které proběhne 22. června. Na jednání by mohly být navýšeny těžební limity, které nahradí výpadky v dodávkách z Venezuely  a  Iránu. Vyšší produkce při relativně vysokých cenách ropy tak může podle analytiků  zajistit  kartelu OPEC a Rusku dodatečné zdroje příjmů.  Se silným dolarem dnes klesají ceny akcií těžařských firem v ropném sektoru.  Nedaří se dnes akciím společnosti Marathon ( MRO ), které ztrácí více než 1% a také se nevede  akciím těžaře ropy a mědi  Freepor t Mc Morran ( FCX ), jež oslabují více než  0,5% a také akcie společnosti Cabot Oil & Gas ( COG ) ztrácí po předchozích nárůstech  0,6%.  Se ztrátou necelých 0,2% obchodují   akcie těžaře ropy a plynu Chesapeake  Energy ( CHK ).  Naopak s více než 0,5% ziskem se v kladných hodnotách drží akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení   Schlumberger ( SLB )  a také  akcie jeho konkurenta Halliburton ( HAL ).

Velni dobře si dnes vedou akcie  společnosti  Pandora Média ( P ) a to po zprávě o budoucí spolupráci se společností Snap ( SNAP ). Pomocí aplikace Pandora bude možné zaslat hudbu přátelům nebo rodině prostřednictvím digitální karty s animovaným pozadím. Akcie Pandora Média ( P ) v reakci na zprávu posilují o více než 3,9%  a akcie  Snap ( SNAP ) obchodují také výš o necelých 1,7%.

Zájmu investorů se dnes těší akcie amerického telekomunikačního a mediálního konglomerátu Comcast Corp. ( CMCSA ), který dnes podal nabídku v objemu 65 mld. USD za převzetí zábavných aktivit společnosti 21st Century Fox. Na koupi se již koncem lońského roku dohodla firma Walt Disney, ktará za uvedené aktivity nabízí cca 52 mld. USD. Akcie Comcast Corp. ( CMCSA ) obchodují se ziskem o více než 3,7%.

Prodejnímu tlaku se snaží odolat akcie společnosti Oracle Corporation ( ORCL )  a to poté, co analytici J.P. Morgan snížili akciím investiční doporučení na „neutral“ z „overweigh“ a cílovou cenu také posunuli z 55 USD na 53 USD. Akcie Oracle Corporation ( ORCL ) ztrácí více než 4,3%.

Do vyšších cenových pater se opět posunují akcie Twitteru ( TWTR ) s nárůstem o více než 5,3% a také akcie půjčovatele a poskytovatele  videí společnosti NETFLIX ( NFLX ), které se těší zájmu investorů a posilují o 3,2%. 

Index S&P 500 +0,31 % na 2784,27 b.
Nejsilnější sektory S&P Změna Nejslabší sektory S&P Změna
Telekomunikace +1,2 % Finanční sektor -0,9 %
Reality +1,2 % Průmysl -0,3 %
Utility +1,1 % Nezbytná spotřeba 0 %
Nejsilnější akcie S&P Změna Nejslabší akcie S&P Změna
Royal Caribbean Cruises (RCL) +5,7 % Mylan (MYL) -5,9 %
Twitter (TWTR) +5,3 % Waters Corp (WAT) -5,3 %
Incyte Corp (INCY) +4,6 % Oracle Corp (ORCL) -4,3 %
Nektar Therapeutics (NKTR) +4,5 % Hanesbrands (HBI) -3,4 %
Qorvo (QRVO) +4,2 % Nordstrom (JWN) -2,9 %


Luboš Bedrník
Fio banka, a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE