Donald Trump dnes schválil dovozní cla na čínské zboží v hodnotě 50 miliard dolarů

15.06.2018 | , Fio banka
INVESTICE


Donald Trump dnes pravděpodobně oznámí uvalení dovozních cel na zboží z Číny v hodnotě 50 mld. USD (1,1 bilionu Kč). Krokem, který přivádí dvě hlavní ekonomiky světa blíže k možnosti obchodních válek, reaguje na krádeže intelektuálního vlastnictví, kterého se Čína dle USA v posledních dvaceti letech dopouštěla. Trumpova administrativa je připravena uvést 25 % cla na 800 kategorií produktů, které Čína do USA vyváží. Doposud není přesně stanoveno, kdy vejdou dovozní cla oficiálně v platnost, přičemž dle obchodního zákona z roku 1974, může prezident Trump aktivaci odložit o 30 až 210 dní po zveřejnění. Dle posledních zpráv je Pekingu připraven reagovat na zavedení tarifních sazeb. Po oznámení Čína plánuje zavést odvetná cla na dovoz amerického zboží, mezi které patří sója, hovězí, automobily, chemikálie a letadla.

Čínský akciový trh byl nejnovějšími zprávami negativně ovlivněn, když Shanghai Composite zakončil páteční seanci o 0,7 % níže a Shenzen Composite až o 1,8 % níže.

Snaha prezidenta Trumpa zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní by se mohla dostat do střetu s mezinárodní obchodní politikou, kterou Washington prosazuje. V budoucích jednáních lze předpokládat, že podpora Číny bude hrát významnou roli, přičemž zavedení tarifních cel může vztahy s Pekingem poškodit.   

Zdroj: Bloomberg, Financial Times, ČTK


Jan Paščenko
Fio banka, a.s.


Jan Paščenko
Fio banka, a.s.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE