Rozhovor: pro koho je vhodná investice do vína a stařených destilátů?

29.04.2019 | , Finance.cz
INVESTICE


Chtěli byste zkusit investovat do vína, whisky anebo jiného destilátu? V našem rozhovoru vám odborník řekne výnos i to, kolik potřebujete na investici peněz.

Na naše otázky ohledně investice do vína a destilátů odpovídá Martin Kovář, zakladatel společnosti Wine Management SICAV a.s.

Proč zrovna investice do vína a stařených destilátů?

Česká ekonomika je nejbohatší v historii, ještě nikdy jsme se neměli lépe, než se máme teď. Pomalu se začínáme přibližovat evropskému průměru. Majetek domácností rychle roste, a lidé si tak mohou dovolit zařadit do portfolia i alternativní investice. Zejména se jedná o investice do veteránů, čínského porcelánu, známek, hodinek, starožitností, obrazů až po víno a whisky. Vznik našeho fondu je vlastně důkaz, že jsme dohnali historické zpoždění a že se nám ekonomicky daří.

Wine Management začal fungovat v červnu 2018, kdy získal potřebná povolení, v červenci byl představen klientům a v tuto chvíli se mu daří. Portfolio investičního fondu Wine Management SICAV a.s. čítá na 15 800 investičních lahví. Hodnota aktiv fondu k 31. prosinci 2018 byla 101 milionů Kč. Investiční fond dosáhl ve čtvrtém kvartálu roku 2018 výnosu 5,6 %. Nerad bych ale, aby do našich lahví lidé investovali kvůli tomu, že na tom zbohatnou. Hlavní věc je, že to musí mít rádi, a za druhé na to musejí mít peníze, trpělivost a čas.

O která vína je největší zájem?

Záleží na vkusu, avšak my preferujeme burgundská vína. Burgundsko je malá oblast s nízkou produkcí. Poptávka po tom nejlepším globálně roste. Burgundsko je moc zajímavá a krásná oblast a dnes je jednou z nejdražších vinných oblastí na světě. V naší aktuální investiční strategii sázíme na Burgundsko a nadvažujeme Champagne nebo supertoskánce a naopak podvažujeme Piemont. Oproti indexu máme podvážené Bordeaux.

Investice do vína, whisky, stařených destilátů u Wine Management SICAV a.s. - výnos, cena

Martin Kovář, zakladatel společnosti Wine Management SICAV a.s

Jaké jsou možné způsoby investice do vína a whisky?

Pokud investujeme do fyzických lahví, máme jistotu, že naše investice bude diskrétní, že si můžeme sami určovat skladbu svého portfolia a že můžeme kdykoliv vypít to, na co budeme mít chuť.

Nevýhodou této možnosti investování je, že je velice náročná na skladování, poškození či krádež. Nicméně největší hrozbou naší sbírky jsme právě my sami, jelikož k lahvím máme neomezený přístup a můžeme je kdykoliv vypít, a svou sbírku si tak nenávratně poškodit.

V případě, že bychom zvolili možnost kolektivního investování, nám odpadá spousta starostí. Nejen, že se nebudeme muset starat o skladování či nákup a prodej lahví z portfolia ve správný okamžik, ale velkou výhodou, kterou nám tato možnost přináší, je vyšší likvidita a lepší daňový režim. A samozřejmě fakt, že lahve nemůžeme tak snadno vypít.

Jaké má investice do lahví výhody oproti konvenčnímu spoření na účet nebo termínovaný vklad?

Víno a whisky je zajímavá třída aktiv, která přináší slušný výnos s nižším rizikem. Má nízkou korelaci s tradičními aktivy, zvyšuje diverzifikaci a snižuje rizikovost celého portfolia. Jedná se o reálné aktivum, a tedy snadněji odolává inflaci.

Investice do vína a stařených destilátů je na dlouhou dobu. Optimální horizont pro tuto investici je 10–15 let. Tato investice je pro bohatší investory, jelikož se jedná o fond kvalifikovaných investorů a minimální výše investice je od 1 milionu Kč. Přičemž investor musí prokázat, že se nejedná o jeho jediný milion korun. Doporučujeme, aby investice do alternativních aktiv tvořila maximálně 10 až 15 % portfolia.

Dá se u vás investovat i do jiného alkoholu? Jaký může nabýt nejvyšší hodnotu?

Statut fondu schválený ČNB umožňuje nákup investičních vín, investičních stařených destilátů, vinařství a palíren. Jen pro zajímavost nejdražší prodanou investiční whisky je lahev Macallan Valerio Adami, která byla vyrobena v roce 1926 a byla prodána v roce 2018 v přepočtu za 24,7 milionu korun.

Jaké má vaše firma plány do budoucna? Hodláte rozšířit portfolio?

V tomto roce se budeme stále soustředit na oblasti Burgundsko a Champagne. Zároveň se chystáme posilovat zásobu vín z Bordeaux a také tzv. supertoskánce. Dále budeme jednat též o nákupu skotské single malt whisky z limitovaných edicí, čímž rozšíříme portfolio o investiční stařené destiláty.

Ve střednědobém horizontu bychom rádi koupili vinici na Moravě. Nejsou drahé a jsou geograficky blízko. Vinařství ve Francii je otázka 500 milionů korun a více, na Moravě ho seženete do 100 milionů. Když vše půjde dobře, chtěli bychom i lihovar v České republice.

V dlouhodobém horizontu bychom rádi pořídili vinici na západ od nás, to je dobré uložení peněz. Náš největší sen by byla palírna ve Skotsku, ale to je otázka miliard korun. Pro naše investory je kromě zajímavého zhodnocení lákavé i to, že budou moci časem spoluvlastnit vinařství či palírnu, kam budou moci pozvat svoje přátele i rodinu.

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE