Proč je výhodné investovat do zlata?

09.09.2019 | , Finance.cz
INVESTICE


Chtěli byste začít investovat do zlata, ale bojíte se? Nejen, že investiční zlato dokáže dlouhodobě uchovávat hodnotu, ale jeho cena navíc stále roste. Co je o tomto drahém kovu dobré vědět?

Zlato bere mnoho investorů jako jistotu pro případ krize. V Číně navíc bylo uznáno jako platidlo už v roce 1 091 před naším letopočtem. Zlaté mince se v minulosti jako platidlo používaly i na území Čech. Dnes je zlato jednou z nejobchodovanějších komodit na světových burzách, na kterých je cena uváděna v dolarech za trojskou unci. Ta má kód XAU podle ISO 4217.

Proč je vhodné investovat do zlata?

Investoři vkládají své finanční prostředky do zlata právě proto, že již po tisíciletí uchovává hodnotu majetku a je dobrou ochranou proti inflaci i klesajícímu americkému dolaru. Zlato je vnímáno především jako dlouhodobá investice, která nabírá na síle vždy, když situace naznačí, že může dojít ke krizi.

Podle odborníků je navíc investice do zlata vhodná téměř pro každého, kdo chce konzervativně, ale za to efektivně zúročit finance. Výhodou totiž je, že lze investovat po velmi malých částkách. Slitky je možné nakupovat i po jednom gramu. Zlato také na rozdíl od mnoho dalších komodit můžete fyzicky vlastnit. V prospěch investora navíc hrají i daně.

Investiční zlato a DPH

Podle § 92 předpisu č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty investiční zlato podléhá zvláštnímu režimu, a je tedy osvobozeno od DPH bez nároku na odpočet daně, pokud bylo dodáno v tuzemsku nebo pořízeno a dovezeno z jiného členského státu.

Zákon rozlišuje 2 druhy investičního zlata:
  • Uzanční slitky v podobě cihly nebo destičky připouštěné na světové trhy – musí mít vlastní číslo, ryzost nejméně 955 tisícin, hmotnost připouštěnou na trzích a označení výrobce, ryzosti a hmotnosti.
  • Zlaté mince – musí mít ryzost nejméně 900 tisícin a být vyraženy po roce 1800. Podmínkou je, že jsou v zemi původu anebo alespoň byly zákonným platidlem a že jsou často prodávány za cenu, která nepřevyšuje volnou tržní hodnotu jejich zlatého obsahu o více než 80 %.

Investice do zlata: výhody, diverzifikace, daně, DPH

Zdroj: Shutterstock

Platí se při prodeji investičního zlata daň z příjmu?

Pokud nakoupíte a následně prodáte zlato jako fyzická osoba, nebudete platit žádnou daň z výnosu anebo z příjmu z prodeje. Na zlato, ale i stříbro je totiž zákonně nahlíženo jako na movitý majetek, z jehož odprodeje se daň neplatí. Právnické osoby, které nakupují na firmy, však zdaňovat už musí.

Jak je to s diverzifikací investic?

Diverzifikace je rozdělení investované částky do různých druhů investičních nástrojů tak, aby došlo ke snížení investičního rizika spojeného s možným poklesem hodnoty některého z investičních nástrojů.

Odborníci radí, že pokud chcete investovat pouze do zlata nebo drahých kovů, vyplatí se prostředky rozložit do několika menších částí s tím, že lze nakoupit zlaté slitky různých gramáží. Potom si budete v případě potřeby moci vybrat, které prodáte, a nebude nutné „zbavovat se“ větších kousků, které jste původně výhodně nakoupili. Portfolio můžete obohatit i o investiční zlaté mince anebo jiný kov, např. stříbro. Stříbro však již není osvobozeno od DPH, ale podléhá zdanění ve výši 21 %. S rozložením portfolia vám může poradit odborník, který se zabývá poradenstvím v oblasti investování do fyzického zlata.

Pro osoby, které s investováním teprve začínají, může být dobré řešení investice do zlata formou spoření.

 

Spoření do zlata v bance

Pokud spoříte raději v bankovních domech, ale přesto chcete vyzkoušet obchodovat zlato, tuto možnost v Evropě nabízí jako první a jediná banka Expobank CZ prostřednictvím unikátního NEO účtu, jehož vedení je zcela zdarma. Zlato tak můžete nakupovat bez jakýchkoliv dalších poplatků přímo v prostředí internetového bankovnictví Expobanking. Zlaté spoření nabízí Expobank CZ ve spolupráci s Českou mincovnou. Při zřízení do konce září 2019 navíc noví klienti získají bonus ve zlatě v hodnotě 500 Kč.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: INVESTICE