Mince či bankovky jsou lákavější investicí než zlato, zhodnotí se rychleji

16.11.2019 | , Finance.cz
INVESTICE


Láká vás investice do drahých kovů a zejména pak do zlata? Ještě víc než zlato vám mohou vydělat mince a bankovky.

Lidé, kteří chtějí zhodnotit svůj kapitál, už nemusí zdaleka investovat do zlata, které patří dlouhodobě v tomto směru k nejvyhledávanějšímu artiklu. Rychlé zhodnocení nabízí také například svatováclavské dukáty ražené za První republiky. Atraktivními se staly v poslední době také pamětní 0€ bankovky. Letos jich bylo vydáno sedm, jedna například v den 80. narozenin Karla Gotta. Extrémně zajímavé jsou pak dle údajů největšího českého online tržiště Aukro zejména bankovky ČSR.

Cena svatováclavských dukátů

„Cena svatováclavských dukátů v posledních letech vzrostla poměrně dramaticky. Několik let zpátky se běžnější ročníky prodávaly za polovinu současné ceny. Nyní je to v závislosti na stavu mezi 9 000 a 13 000 korunami za kus,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra. Jeho slova potvrzuje i analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Desetidukáty, pětidukáty či vzácné ročníky podle něj leckdy nabídnou zhodnocení v řádu stovek procent během poměrně krátké doby.

„Například před třemi lety se prodal výroční dukát z roku 1939 za 2,6 milionu korun. Prodávající jej přitom sám pořídil o třináct let dříve za třináctkrát nižší sumu. Každý rok v období let 2004 až 2016 mu tedy dukát nominálně vydělal zhruba tolik, na kolik jej při nákupu vyšel. Taková investice je tedy jednoznačně ternem. Zatímco se totiž cena daného dukátu zvýšila během uvedeného období na třináctinásobek, cena zlata jako takového poskočila na 3,4 násobek,“ vzpomíná Kovanda.

Mince se tedy může vyplatit daleko více než klasická investice do fyzického zlata. Kovanda ale před jasným soudem varuje.

„K investici do mincí je třeba přistupovat s obzvláštní dávkou obezřetnosti a po důkladném, třeba i mnohaletém studování dané problematiky. Lze samozřejmě využít expertní rady, ale to už obnáší určitou nejistotu ohledně toho, zda je oslovený expert opravdu expertem či zda je jeho či její rada vskutku upřímná. Investování do mincí si tedy žádá značnou dávku upřímné špičkové expertízy.“

Investice do mince a bankovek: cena, výnos

Zdroj: Shutterstock

Co je svatováclavský dukát?

Svatováclavský dukát je zlatá obchodní mince navazující na historický český dukát, která byla v Československu ražena od roku 1923. V první emisi k 5. výročí vzniku ČSR bylo 1000 kusů z celého nákladu číslováno. Později byl ražen kromě 1 dukátu i v nominálech 2, 5 a 10 dukátů.

Na tyto dukáty z let 1923-1938 navazují i další ražby, například Slovenská z roku 1939, dukáty z roku 1951 či soukromé ražby z let 1968 a 1973. Velkému sběratelskému zájmu se těší i Československé dukáty s Karlem IV. z let 1978-1982 či nově vydávané medailové ražby Svatováclavských dukátů po roce 1989.

Stříbrné mince od České národní banky

Podle analytiků Aukra investicí do budoucna mohou být i relativně cenově dostupné stříbrné mince od České národní banky. Například 200 Kč mince v PROOF kvalitě z roku 1994 - Katedrála svatého Víta se dnes v aukci může přehoupnout přes 40 000 Kč.

Náklady na pořízení nově vydané stříbrné mince s nominální hodnotou 200 Kč jsou dnes kolem 550 Kč. Její zhodnocení ale vždy závisí na počtu mincí, které jsou ČNB vyraženy. Zajímavé je, že se dnes razí více mincí PROOF, než Standard či Běžné kvality, což je malá nápověda pro drobné investory do budoucna.

 

Pamětní 0€ eurové bankovky

Na ceně získávají ale i pamětní 0€ eurové bankovky, které jsou sběratelsky nesmírně populární.

Takovou bankovku lze pořídit za 50 Kč, a protože jsou jejich náklady omezené, cena takřka okamžitě vystřelí nahoru. Extrémním případem je poslední taková bankovka s Karlem Gottem, jejíž cena se vzhledem k okolnostem dostala do závratných výšin. Dnes ji lze prodat za 8 000 až 12 000 Kč poměrně bez problémů, pokud má člověk štěstí, popřípadě má zajímavé sériové číslo, tak i dráž,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: INVESTICE