Sportovci vydělané peníze investují, příkladem je basketbalista Balvín

15.11.2019 | , Tisková zpráva
INVESTICE


Sportovci a investování často nejdou k sobě a tvrdě vykopané, vyházené či vybruslené peníze končí v propadlišti dějin. Jak mohou sportovci rozumně investovat? A můžete investovat podobně jako oni?

Čeští sportovci mají chuť investovat do společností podnikajících v oblasti online technologií. Především se jedná o fotbalisty a basketbalisty, kteří operují s volnými prostředky v řádu milionů korun. Při vhodné investici se jim peníze vydělané sportem zhodnotí a neleží jen v bance s minimálním úrokem. Sportovce lákají zejména internetové společnosti a obecně start-upy. K investici většinou vyhledávají kompetentní správce kapitálu nebo kapitálové fondy.

Kdo již investuje do e-commerce?

Jedním z investorů je i hvězda českého basketbalu a pivot reprezentace Ondřej Balvín hrající ve španělské lize za tým Bilbao Basket. „Se svým investičním poradcem vidím velký potenciál na poli e-commerce a v internetových společnostech. S lidmi z týmu LEVERAGE jsme si sedli a už spolupracujeme přes rok, během čehož jsem si spolupráci ověřil a postupně kapitál ve fondu zvyšuji,“ uvedl Balvín. Pro něj i jiné sportovce je cílem vybudovat portfolio aktiv, které mu zajistí zhodnocení majetku a další příjem, zatímco se věnuje tomu, v čem vyniká, což je basketbal.

„K 1. lednu 2020 budou mít sportovci v našem fondu přes deset procent všech investic. Jedná se právě zejména o fotbalisty a basketbalisty,“ uvedl Matěj Boruta, jeden ze zakladatelů skupiny LEVERAGE, která vlastní například významný podíl v internetovém tržišti Aukro nebo ve firmě Luigi`s Box.

Vlastní podnikání či investiční partner?

Podnikání sportovců není žádnou novinkou. Současná generace namísto vlastního podnikání volí vhodného investičního partnera. „Sportovce nejvíce zajímá investiční tým, oblast investic a potenciál zhodnocení, které je u nás 15 až 30 procent ročně. Líbí se jim také naše zaměření na oblast internetových společností, kde vidí dlouhodobý potenciál,“ uvedl Boruta.

Podle něj sportovci nemají tendence budovat vlastní firmy úplně od nuly. Řada z nich se v tomto směru spálila. „Současná generace sportovců má zájem o online společnosti a hledá spolehlivého a kompetentního partnera, se kterým by se do daného odvětví pustila,“ uvedl Boruta. Podobně je tomu i v zahraničí, kde kromě sportovců investuje do online společností také řada celebrit včetně hollywoodských herců. Například Ashton Kutcher investoval do realitního start-upu Airbnb, Will Smith do start-upu z oblasti zdravotnictví BioBeats, či Leonardo DiCaprio do start-upu Casper, který se zaměřuje na vše ohledně spánku.

Kdo je Ondřej Balvín?

Narodil se v roce 1992 v Ústí nad Labem. Kromě české ligy hrál ve Španělsku, Bayernu Mnichov a naposledy v týmu Gran Canaria. Do povědomí české veřejnosti vstoupil zejména v souvislosti se senzačním šestým místem českého týmu na letošním mistrovství světa v Číně. Balvín byl na tomto turnaji jedním z klíčových hráčů české reprezentace.

Ondřej Balvín na mistrovství světa v basketbalu

Zdroj: Youtube.com/FIBA

O investiční skupině LEVERAGE

LEVERAGE je investiční skupina s holdingovou společností Leverage Holding investující do internetových společností působících na trhu e-commerce ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny je fond Leverage Technology, skrze který investoři investují spolu se zakladateli Matějem Borutou, Janem Borutou, Lumírem Kunzem a Václavem Liškou a podílejí se na zhodnocení kapitálu. Hodnota spravovaného majetku zakladatelů a skupiny LEVERAGE je odhadnuta na více než 300 milionů Kč. Více informací naleznete na stránkách společnosti www.lvrg.biz.

Autor článku

Tomáš Skolek

Články ze sekce: INVESTICE