Zazářilo a padá. Jak se vyvíjí cena zlata a co bude dál?

08.03.2021 | , Finance.cz
INVESTICE


Loni byla cena zlata vyhnána vysoko a mnozí předpokládali, že drahý kov přinese závratné výkony i letos. Jenže trend se otočil a ceny zlata mají za sebou citelný propad. Znamená to, že v této nejisté době už ani investice do zlata nejsou jisté? 

Cena zlata byla v minulém roce určena hlavně vysokou mírou rizika, nízkými úrokovými sazbami a pozitivní cenovou dynamikou. V srpnu 2021 se trojská unce (31,1 gramů zlata) prodávala za více než 2 067 dolarů. Loňský rok pak zlato uzavřelo s hodnotou 1 900 dolarů za trojskou unci a mělo za sebou nejlepší rok za posledních deset let. 

Výkonnost zlata povzbuzovala poptávka i další události v ekonomice a na finančních trzích. „Zajímavé je, že se jednalo spíše o fyzickou investiční poptávku, ať už ve formě zlatých ETF nebo mincí a slitků než poptávku spekulativnější,“ hodnotí toto období Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky.

Zdroj: Shutterstock

Zmařená očekávání ve zlatě

Do nového roku vstupovalo zlato na vlně pozitivních očekávání a s největším ročním ziskem za posledních deset let. Optimismus byl patrný jak ve společnosti, tak v ekonomice. Na světě byla vakcína a všichni věřili v dobré zítřky. To se pochopitelně promítlo i do spekulací.

Drahý kov ale nyní musí čelit řadě – možná trochu překvapivých – překážek, jako je třeba vzestup výnosů amerických státních dluhopisů. Současně stoupají sazby a všudypřítomné jsou i obavy z inflace. „Vidíme, jak se na zlatě vybírají zisky a lidé přecházejí od zlata k průmyslovým kovům, jako je měď,“ uvedl Peter Thomas, viceprezident americké společnosti Zaner Group.

Zlato má za sebou propad a spotové ceny jsou na svém sedmiměsíčním minimu. Trojská unce se prodává za 1 793 dolarů. Agentura Bloomberg pak uvádí, že začátek roku byl pro zlato nejhorší za posledních třicet let, protože na poptávku po druhém kovu dopadá růst výnosů ze státních dluhopisů.

Vliv mají dluhopisy i Bitcoin

Na propojenost státních dluhopisů a zlata poukázal už dříve Pavel Ryska, analytik J & T Banky. Uvedl, že když u aktiv, hlavně u dluhopisů, klesne míra výnosu, vede to řadu investorů k hledání alternativ, jako je například zlato. „Pokud totiž státní dluhopisy již téměř nenesou úrok, ztrácejí oproti zlatu výhodu. Zlato navíc nenese riziko nesplacení,“ dodal. To se dělo loni, nyní se ale karty obrátily právě ve prospěch dluhopisů.

Svoji roli hrají už zmíněná inflační očekávání, což souvisí s předpokládaným oživením ekonomiky. „Rychlé oživení nevyhnutelně povede k vyšší inflaci. To by nemělo být pro zlato pozitivní, protože se jedná o dobrou inflaci odrážející zrychlení ekonomické aktivity, a nikoli o špatnou inflaci signalizující ztrátu důvěry v americký dolar,“ napsal v jednom ze svých komentářů Carsten Menke, analytik společnosti Julius Baer Group.

Investoři, kteří předtím zlato nakupovali, by podle Menkeho mohli chtít prodávat část svých podílů. Na trhu by tak mohlo být opět více zlata, což by cenu drahého kovu stlačilo dolů. Stal by se tedy opak toho, čeho jsme byli svědky loni, kdy poptávka po „bezpečném přístavu“, jak je zlato označováno, naopak rostla.

Vedle výše zmíněných faktorů je tu ještě jeden vliv, s nímž musí zlato počítat. Richard Vrdlovec z Capital Consultant vidí viníka také v kryptoměnách. „V polovině léta se přihnal Bitcoin a jeho marketing působí na pudy lidí jako kartářka na pouti, takže vzal zlatu hlavní mediální pozornost a cenovému růstu vítr z plachet,“ uvádí a dodává: „Pokud nastane propad na akciových trzích, nemluvě o větším fiasku, Bitcoin se odporoučí a jako bezpečnostní protiinflační aktivum zafunguje zlato.“

Víra v návrat zlata

V návrat zlata jako bezpečného přístavu věří i jiní odborníci. I proto, že se obávají další neschopnosti vlád a centrálních bank normalizovat stimulační politiku. Například společnost Goldman Sachs Group na konci letošního ledna uvedla, že s vyhlídkami na další stimuly a úrokové sazby FED zůstává zlato pro dlouhodobého investora přitažlivou investicí.

Podobně doporučuje nad zlatem uvažovat i investiční poradce Michal Nedbal. Investor by si měl podle něho položit několik otázek: Věřím, že letošní rok bude ekonomicky předvídatelnější? Věřím, že politici a bankéři najdou cestu z krize jinak než zadlužováním a tištěním peněz? „Pokud ne, má zlato volnou cestu k dalším vrcholům,“ uzavírá.

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: INVESTICE