Chcete investovat? Osvojte si základní pravidla finančníků

19.04.2021 | , Finance.cz
INVESTICE


Vytvořili jste si finanční polštář, máte zajištěné bydlení, a ještě vám zbylo? Z peněz uložených na běžném nebo spořicím účtu si ukrajuje stále větší podíl inflace. Zhodnocení financí pak slibují různé investice. Než jim ale peníze svěříte, osvojte si základní pravidla investování.

Každý chce na investici vydělat, ale zatímco někdo je ochoten nést vyšší riziko, jiný raději vsadí na jistotu. Zda patříte spíše ke konzervativnějším nebo dynamičtějším investorům, vám prozradí testy, které s vámi udělá bankéř nebo můžete zkusit některý z on-line dotazníků. Tím ale nic nekončí, spíše začíná. Úspěšní investoři si totiž postupně osvojí důležitá pravidla, která se s výnosy pojí. A v průběhu let k nim přidají ještě zkušenosti.

Rozložte si investice a mějte cíl

Ať už se rozhodujete pro tradiční investice, jako jsou akcie či dluhopisy, nebo vás lákají alternativy v podobě kryptoměn, starožitností či nemovitostí, platí jedna důležitá zásada: investujte jen do toho, čemu rozumíte (nebo k čemu máte vztah). Lukáš Vokel, analytik konzervativních investic v Broker Consulting pak hned na úvod dodává ještě jednu poučku: „Investorům vždy radím nespekulovat, ale investovat.“

Investiční poradce Michal Nedbal pak doporučuje nesázet vše na jednu kartu, ale investiční portfolio diverzifikovat. „Mějte hned od začátku stanovená pravidla a podmínky, za kterých do dané investice vstoupíte a také kdy z ní vystoupíte. Při rozhodování o investici používejte poměrové grafy. Pokud se máte řídit investorským ,levně nakup, draze prodej‘, tak musíte poznat, co je levné a naopak. Cena vyjádřená měnou vám to napoví jen těžko. Zajímejte se o hodnotu. Například se podívejte, kolik uncí zlata stály akcie před padesáti lety a kolik stojí dnes. Nebo kolik ročních příjmů potřebujete na jeden byt dnes a kolik v roce 1993,“ dodává.

Podle Lukáše Vokela se také vyplatí stanovit si cíl. Investice by měla mít časový horizont, měla by reflektovat rizikovou averzi investora a podíl investičního portfolia na celkovém majetku. Každé investování představuje určité riziko, ale při dodržování jednoduchých pravidel ho lze snížit na únosnou míru,“ říká. Jednou z možností, je dlouhodobé investování, které umožňuje v delším horizontu zvýšit hodnotu peněz nebo je tak ochránit před inflací.

Základní pravidla investování: rady, tipy a co si vybrat

Zdroj: Shutterstock

 

Neinvestujte vše a zachovejte klid

Stejně jako by investor neměl vsadit vše na jednu kartu, neměl by investovat ani všechny své prostředky nebo většinu z nich, zejména pokud je bude v blízké době potřebovat. Finanční polštář je podle odborníků důležitý a měl by být uložen v jiných finančních produktech, jako jsou například spořicí účty. „S investováním by se pak mělo pojit ještě jedno klíčové pravidlo, a tím je disciplína. Držte se zvolené strategie, i když vítr zrovna fouká proti vám,“ konstatuje David Kufa, ředitel oddělení korporátních a privátních klient, ConseqInvesment Management a.s.

Pravidelné investování, strategii a dlouhodobý cíl podtrhuje také Lukáš Vokel. „Zachovejte klid a držte se vytýčeného. Trhy reagují na ekonomické, politické či korporátní změny mnohdy přehnaněji, než jaká je skutečná situace. Pro investora je důležité zůstat klidný, nepodlehnout aktuálním výkyvům a nejedna příliš ukvapeně,“ dodává.

Navíc, pokud investor investuje pravidelně a nezohledňuje aktuální dění na kapitálových trzích, drží se takzvané strategie průměrování nákladů. To znamená, že investování i během propadů na trzích umožňuje nakupovat za příznivější ceny, a tím dochází ke snížení průměrné nákupní ceny. Investor se tak vyhne skokovému propadu hodnoty svého portfolia.

„Pamatujte si, že ke splnění investičního cíle neexistuje rychlá, zaručená a bezriziková zkratka. Na první pohled až pohádkové investice mohou nést skrytá rizika, která investor nedokáže odhalit,“ zdůrazňuje Lukáš Vokel.

Do pravidel investování stále častěji promlouvají i hodnoty, které konkrétní investor vyznává. Například podle Richarda Bechníka, investičního analytika společnosti Fincentrum&SwissLifeSelect a.s. je aktuálním trendem udržitelné investování nebo vkládání peněz do čisté energie. „Vybrat si můžete například fondy, které jako jedno z kritérií zohledňují udržitelnost nebo ESG principy,“ konstatuje. Zkratka ESG znamená Environmental, Social a Governance a odkazuje ke zmíněnému udržitelnému investování.

Na hodnoty poukazuje také Michal Nedbal. „Ujasněte si, co má investice vyjadřovat. Osobně například nechci dluhopisy, protože je to prostě dluh. Raději zvolím akcie, kde jsem podílníkem na úspěchu firmy, která má nějaké výsledky. Zajímám se, jaký má firma dopad na společnost a jaké hodnoty z ní jsou cítit, zda je to třeba udržitelnost, férovost nebo lidskost. Podívám se i na to, kde odvádí daně, nebo jak spokojené má zaměstnance,“ uzavírá.

Čtete také: Jak jsem ve svých 23 letech vydělala svůj první milion v nejchudším státě Asie

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: INVESTICE