Rozhovor s Ondřejem Chládkem: Jak funguje investice do sudů s whisky

10.06.2021 | , Finance.cz
INVESTICE


Lákají vás investice do alkoholu? Společnost Trebitsch Whisky na konci loňského roku zavedla novou investiční příležitost, a to nákup whisky v sudech. Jak vše funguje a jaké je zhodnocení?

Investice do sudů s whisky překonala očekávání. Do konce května letošního roku Trebitsch Whisky prodala přes 10 000 litrů o velikosti 30 - 220 l. Na mezinárodní soutěži International Spirits Challenge 2021 navíc získala nakuřovaná Trebitsch Czech Single Malt Whisky 43% stříbrnou medaili a šestiletá 40% whisky pak obdržela bronzovou. Zájem o investiční nákup sudů tak stále každý měsíc narůstá. Na otázky na toto téma pro Finance.cz poskytl rozhovor spolumajitel Trebitsch Whisky, Ondřej Chládek.

Jak vás napadlo prodávat vlastní sudy, jak dlouho jste plán realizovali a jak funguje v praxi?

S touto myšlenkou jsme si hráli poslední dva roky, ale vždycky byly důležitější věcí k řešení a nikdy nám nezbyl čas převézt nápad do praxe. Vycházeli jsme z toho, že podobné projekty fungují velmi úspěšně v zahraničí, a i když se většinou jedná o dlouholeté a etablované výrobce, nikde není psáno, že s tím nemůže začít menší palírna.

Rozhodli jsme se tak využít covidového lockdownu a posunout prodeje sudů z roviny nápadu do praxe. Celá realizace trvala déle než půl roku a na podzim 2020 jsme začali s prodeji prvních sudů. Původně jsme si mysleli, že prodáme pár sudů za rok, ale to, co se strhlo na přelomu roku, nás velmi překvapilo.

Jak velký je o sudy zájem a v čem jsou pro klienty jiné a výhodné?

Zájem je obrovský. Nabízíme sudy s naší whisky o velikostech 30 litrů až 220 litrů a od začátku roku téměř není dne, kdy bychom nějaký sud neprodali. Zcela logicky je největší zájem o sudy menší a střední velikosti, tedy o velikosti 30 l a 50 l. Prodali jsme ale už několik sudů o objemu 120 l a dokonce i 220 l, což nás dost šokovalo.

Hlavní výhodou pro zákazníky je, že jsou skutečnými majiteli sudu. Nejedná se tak o investiční nástroj v tom pravém smyslu, protože oni si ho od nás fyzicky koupí a je jejich majetkem. Cena za nejmenší sud s dobou držení na 3 roky je 54 450 Kč, přičemž více než polovinu všech prodejů tvoří sud o objemu 50 l za 90 750 Kč na období 3 roky a déle.

Čtěte také: Pro koho je vhodná investice do vína a stařených destilátů

Investice do sudu s whisky Trebitsch - jak funguje

Zdroj: Ondřej Chládek, spolumajitel Trebitsch Whisky 

 

A ten sud dopravíte klientovi domů a za pár let odkoupíte? Co můžu dělat, když bych si ho chtěla ponechat?

Bohužel není možné, abychom doručili sud zákazníkovi domů. Jedná se totiž o neokolkovaný surový alkohol, který musí být pod neustálou kontrolou státu. Poté, co si zákazník sud koupí, máme povinnost ho v určitém časovém horizontu vyrobit, naplnit a uložit.

Teď v červnu proto budeme otevírat další nový daňový sklad na Vysočině, do kterého budeme dávat sudy prodané konkrétním zákazníkům. Samozřejmě umožňujeme majitelů si sud ponechat. Ale možnost neodkoupení po uplynutí sjednané doby zatím využily pouze jednotky klientů.

Po uplynutí sjednané doby tak mohou sud následně prodat někomu dalšímu, ale pořád platí skutečnost, že se jedná o surový alkohol, který v této podobě nesmí opustit daňový sklad.

Čtěte také: Jaký měla pandemie vliv na investiční vína a stařené destiláty

Má zákazník nějakou garanci, že o peníze nepřijde?

Zákazník má s námi podepsanou kupní smlouvu a je tak majitelem sudu. My mu samozřejmě ručíme za bezpečné uskladnění jeho majetku a rovněž se při podpisu smlouvy zavazujeme, že od něj sud s předem daným zhodnocením odkoupíme. Když to hodně zjednoduším, tak svou "investici" má zákazník krytou samotným alkoholem, jehož hodnota zráním v sudu narůstá.

Kdo a jakým způsobem vyplácí zhodnocení a jak je vysoké?

Zákazník smlouvu podepisuje s Trebitsch Holding, který tak ručí za dodání a naskladnění sudu do daňového skladu. Zhodnocení se pak odvíjí od toho, na jak dlouho se zákazník rozhodne sud vlastnit. Průměrné zhodnocení ale vychází na 8 % p. a.

Jaké jsou vaše plány v blízké budoucnosti?

Plánů máme opravdu hodně. Teď jsme představili naši první šestiletou whisky. Na konci loňského roku jsme uvedli na trh několik dalších whisky s finishy po portském, rumu a koňaku a rádi bychom letos představili ještě další novinky.

Naplno rozjíždíme rekonstrukci našeho lihovaru v Šebkovicích, a pokud všechno půjde dobře, měli bychom mít v příštím roce svou vlastní destilační kolonu, kterou budeme v těchto dnech objednávat. Dále se chystáme konečně spustit prodej našich produktů ve Spojených státech a Japonsku. A v neposlední řadě bychom rádi rozjeli zcela nový byznys v Karibiku. Konkrétní ale zatím být nemohu, celý projekt je ve stádiu příprav.

Čtěte také: Filatelie slaví výročí: jsou známky dobrou alternativní investicí?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: INVESTICE