Občané ČR utratili za státní dluhopisy více než 41,1 miliard korun

24.01.2022 | , Finance.cz
INVESTICE


Zájem občanů České republiky o státní dluhopisy zaznamenal rekordní nárůst. V rámci 13. upisovacího období, které probíhalo od 20. září 2021 do 23. prosince 2021, byly na účty občanů připsány dluhopisy přesahující 41 miliard korun.

Jedná se o největší zájem od doby, kdy se státní dluhopisy začaly poskytovat občanům. Částka za 12. upisovací období (5,5 miliard) byla překročena o sedminásobek své hodnoty (41,1 miliard). Poslední rekord z roku 2012, kdy vybraná částka v dluhopisech činila téměř 30 miliard korun, byl tedy překročen.

Stát v předvánočním období vydával 2 druhy dluhopisů, reinvestiční a proti-inflační. Občané jako každý rok měli zájem převážně o proti-inflační dluhopisy. Z obou nabízených dluhopisů se prodalo téměř 100 %.

Občané měli možnost pořídit dluhopisy prostřednictvím dvou distributorů:

  • České spořitelny, a.s.,
  • Československé obchodní banky, a. s.

Investice do dluhopisů

Zdroj: Shutterstock

Poskytované služby prostřednictvím elektronického přístupu jsou pro občany zcela zdarma. Ministerstvo financí v rámci elektronické distribuce dluhopisů, spustilo v květnu 2021 možnost dálkové identifikace pomocí eObčanky a MojeID těm, kteří si dluhopisy pořizovali poprvé. K datu 3. 1. 2022 využilo této službu již 4 765 občanů.  

TIP: Bankovní identita vám pomůže vyřídit věci z banky i úřadů z tepla domova

Rekordní zájem občanů o státní dluhopisy zapříčinil zvýšení stavu jmenovité hodnoty dluhopisů v oběhu na 80,1 miliard korun. Jmenovitá hodnota dluhopisů k začátku roku 2022 dosáhla na 2. místo od doby, co se dluhopisy začaly poskytovat občanům, tedy od roku 2011, kdy se vyšplhala k hranici 87,6 miliard korun.

Vzhledem k vysokému stavu jmenovité hodnoty dluhopisů v oběhu, rozhodlo Ministerstvo financí další upisovací období nevydávat, jelikož nynější emise Dluhopisu Republiky dovoluje refinancování více než jedné čtvrtiny splátek dluhopisů s datem splatnosti v roce 2022.

Graf: Vývoj nominální hodnoty dluhopisů pro občany

Vývoj jmenovité hodnoty

Zdroj: Ministerstvo financí

Co jsou to státní dluhopisy?

Státní dluhopisy mají formu cenného papíru, který vydává Česká republika pro občany, za účelem vypůjčení peněžních prostředků na provoz státu. Tímto procesem nabízí příležitost občanům, kteří si mohou díky investici do dluhopisů zhodnotit své úspory. Pro stát znamená vydávání dluhopisů větší finanční stabilitu a možnost snižování vysoké míry inflace. Státní dluhopisy se považují za jednu z nejbezpečnějších investicí. Navzdory jejich oblíbenosti, je výnosnost ze státních dluhopisů pro občany velmi nízká.

Rozdělení státních dluhopisů:

  • reinvestiční: jejich roční výnos je pevně daný, začíná na minimální hranici 5 %, postupně se navyšuje, až dosáhne šestým rokem  3 %. 
  • proti-inflační: u těchto státních dluhopisů se výnos stanovuje na základě míry inflace v konkrétním období.

TIP: Co jsou to zelené dluhopisy?

Graf: Vývoj hodnoty úpisu v jednotlivých obdobích

Dluhopis republiky

Zdroj: Ministerstvo financí

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: INVESTICE