Dvě nové nabídky převzetí, události kolem společnosti ČEZ a Český Telecom

25.11.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Dvě nové nabídky převzetí, události kolem společnosti ČEZ a Český Telecom.

Tento týden byla zahájeny dvě nové povinné nabídky převzetí, první se týká akcií Severočeské energetiky, která byla povinně vyhlášena z důvodu rozhodnutí valné hromady o stažení akcií z obchodování na oficiálním trhu RM-S nebo pražské burzy. Cena za jednu akcii v rámci této nabídky převzetí je 3160 Kč.

Druhá povinná nabídka převzetí, se týká akcií Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). V tomto případě je však důvodem pro povinné vyhlášení nabídky získání majority dvou ve shodě jednajících akcionářů. Konkrétně se jedná o Via Chem Group, která dne 2.9.2005 oznámila, že získala na základě předchozích dohod od akcionáře Česká finanční, s.r.o., podíl 39% akcií Spolchemie a je tedy vlastníkem 47,9% akcií společnosti. Současně společnost Via Chem Group oznámila, že jedná ve shodě se společnosti MAXIMA pojišťovna, a.s., která vlastní 4,4% akcií. Společnost Via Chem Group tak k datu konání valné hromady kontrolovala 52,3% akcií Spolchemie. Společnost nabízí minoritním akcionářům 249 Kč za akcii. Na oficiálním trhu RM-S se v současné době aukční cena pohybuje okolo hodnoty 340 Kč za akcii při objemech obchodu v řádu několika stovek kusů akcií denně.

S akciemi ČEZ se v tomto týdnu obchodovalo na trhu RM-S v pásmu 659 až 685 Kč při vyrovnaných objemech aukčních obchodů. Obecně byla aktivita investorů nižší, zejména ve srovnání s předchozími týdny.

Zajímavou zprávou tohoto týdne bylo potvrzení prodeje 56% státního podílu v Severočeských dolech Úřade pro ochranu hospodářské soutěže. ČEZ tak za celkovou cenu 9,046 mld. Kč, navýší svůj podíl z 37 % na celkových 93% podílu akcií v Severočeských dolech. Podmínkou realizace této transakce je ještě souhlas Evropské komise.

Kurz akcie Českého Telecomu se pohybovaly v úzkém pásmu 492 až 501 Kč. Unipetrol 232 až 240 Kč za akcii a Komerční banka 3 283 až 3 403 Kč za akcii.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s

Autor článku

Roman Jandík

Články ze sekce: INVESTICE