Sektor biotechnologií a farmacie USA a jejich výkonnost

25.11.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Sektor biotechnologií a farmacie – výkonnost v % za letošní rok na NASDAQ. S blížícím se koncem roku 2005 nebude nezajímavé se podrobněji podívat na vybrané akciové...

...tituly z perspektivních oborů biotechnologií a farmacií. Níže jsou uvedeny vždy 3 výkonnostně progresivní akcie, které zaznamenaly v letošním roce, resp. cca měsíc před jeho koncem největší zhodnocovací pohyb svého kursového ohodnocení na burze Nasdaq. Naopak na konci každého sektoru pak figuruje 1 vybraná akcie, které se vyloženě nedařilo a pro investory nevytvořila adekvátní kursový nárůst jako předchozí akciové tituly uvedené v tomto přehledu. I když zpětný pohled na vývoj kursů nemusí být nijak směrodatný, přesto se domníváme, že určitým vodítkem ve volbě sektorového zaměření investice může být.



Biotechnologie



Firma ViroPharma Incorporated (VPHM), P/E 17,88; EPS 1,0; roční výnos: 478.43%, kurs 17,70 USD.
Jedna z menších biotechnologických společností, která se převážně zabývá vývojem a komercializací preparátů proti virovým onemocněním jako je např. hepatitida C včetně těch způsobených viry herpes. Využívá taktéž poslední dobou velice zmiňované kmenové buňky. Společnost má strategické vztahy se stěžejními oborovými společnostmi Glaxo SmithKline (GSK), Wyeth (WYE), Schering-Plough (SGP) a Sanofi-Aventis (SNY). Tento měsíc byla společnost zařazena do indexu NASDAQ Biotechnology Index(R).


Firma Cerus Corporation (CERS), P/E 17,50; EPS 0,48; roční výnos: 224.32%, kurs 8,40 USD.
Kalifornská společnost specializující se na léčiva působící na infekční onemocnění nebo rakovinu. Významně také působí v oblasti výzkumu krevních sytémů s technologií kontrolní biologické replikace, což je významné pro zabezpečení příjmu darovaných orgánů. Tyto systémové cíle vyřadí krevní patogeny, jako HIV a hepatitida B a C. CERS také vyvíjí vakcínu, která by měla účinně stimulovat imunitní systém proti rakovinných buňkám. Společnost na vývoji farmak spolupracuje s firmami Baxter Healthcare Corporation (BAX) a BioOne Corporation.


Firma Kendle International Inc (KNDL), P/E 38,94; EPS 0,66; roční výnos: 207.05%, kurs 25,70 USD.
Americká výzkumná společnost s centrem v Cincinnati - Ohio, působící na všech kontinentech. Zajišťuje především integrovaný výzkum, což zahrnuje klinické řízení dat, statistické analýzy, poradenství a publikace v oblasti biotechnologie a farmacie.


Firma Xcyte Therapies Inc (XCYT), P/E n/a, EPS -1,56; roční výnos: -87.98%, kurs 0,31 USD
Biotechnologická společnost vyvíjející produkty zaměřené na podporu přirozené odpovědnosti organismu (imunitního systému) tím, že jsou u pacientů aktivované T lymfocyty. Zaměřuje se na infekční onemocnění jako jsou hepatitidy včetně rakovin. Firma prošla negativním kursovým vývojem.








Farmacie



New Riv Pharmaceuticals Inc (NRPH), P/E n/a; EPS -1,68; roční výnos: 226.49%, kurs 49,79 USD.
Společnost se soustředí především na vývoj léčiv s amfetaminovým a opiátovým základem. Strategicky se tedy zaměřuje na léky tlumící bolest a problematiku hyperaktivity. V současné době má několik dalších preparátů v různých fázích výzkumu. Na 7. prosince t.r. je plánována konference firmy s prezentací celoročního výkonu a celkového korporačního pohledu. Společnost také představí své klinické a preklinické testy.


Firma Hi-Tech Pharmacal Co Inc (HITK), P/E 39,64; EPS 1,02; roční výnos: 147.43%, kurs 40,43 USD.
Zaměření společnosti je především na pacienty trpící diabetem a doprovodnými potížemi. Společnost vyrábí také různé dermatologické produkty, léky na žaludek, alergie, inhalátory, ale také výživové doplňky a krémy a to jak volně prodejné, tak na předpis. Finálními výrobky jsou např. diabetický cukr, výživný třást nebo vitaminové suplementy. Nedávno se tato společnost připojila do indexu NASDAQ Biotechnology Index(R).


Firma Columbia Laboratories, Inc (CBRX), P/E n/a; EPS -0,32; roční výnos: 89.32%, kurs 3,90 USD.
Cílem výzkumů společnosti jsou farmaka pro ženskou reprodukční zdravotní péči. Základním preparátem je polymer polycarbophil a základním principem je biosoudržnost, kdy se polymer drží epitelu mukózy. Dalšími produkty jsou léky tišící bolest, léky zaměřené na nespavost nebo pro úlevu při kašli.
Při posledním reportu hospodářských výsledků za 3. Q. t.r. společnost vyhlásila nárůst zisku 28% oproti stejnému období za minulý rok a o 3% oproti druhé čtvrtině letošního roku. Provozní náklady se snížily o 41 % v porovnání se stejným obdobím roku 2004 a o 5% v porovnání s 2.Q letošního roku.


Neose Technologies Inc (NTEC), P/E n/a; EPS -1,86; roční výnos: -73.33%, kurs 1,88 USD.
Specializací společnosti je preparát GlycoPEG-EPO, který stimuluje produkci červených krvinek. Jedná se o zaměření na nemoc chudokrevnosti spojenou s chronickým ledvinovým selháním. GlycoPEG-GCSF pak stimuluje produkci neutrofilních látek, což je důležité při myelosupresívní chemoterapii. Společnost v letošním roce prošla negativním kursovým vývojem.




Afin Brokers, a.s.

Mgr.Jan Moulis, Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil

Články ze sekce: INVESTICE