Souhrn týdne 21. 11. - 25. 11. na trzích USA

29.11.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


V minulém týdnu akciové trhy v USA udržely již pátý týden růstu a indexy S&P a Nasdaq dosáhly svých 4 a půl letých maxim. Pozitivní nálada na amerických akciových trzích přetrvávala po celý týden a podpořilo ji i vyjádření Komise Fedu,...

a i ... že při přílišném zvyšování úrokových sazeb v budoucnosti, existuje riziko zpomalení růstu ekonomiky. To investoři ohodnotili jako signál možného zastavení zvyšování úrokových sazeb centrální bankou během příštích několika měsíců. Zájmu investorů se v tomto týdnu těšily především akcie maloobchodníků, neboť v USA v souvislosti se svátky jsou očekávány vyšší tržby maloobchodníků.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

 

Z makroekonomických zpráv byl významný především leading indicators index, který posílil za říjen o 0.9% po předešlém rozsáhlejším poklesu souvisejícím s hurikány v Mexickém zálivu. Růst indexu byl větší než bylo očekáváno. Ekonomové predikovali růst 0.7%. Růst indexu je shodný s vývojem ekonomiky. Zářijový index byl revidován na pokles o 0.8% při odhadech poklesu o 0.7%  Dále i index spotřebitelské nálady posílil, když vykázal za listopad hodnotu 81.6 . V říjnu dosáhl hodnoty 74.2. Ekonomové očekávali mírnější vzrůst na 80.6.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

 

Campbell Soup Co. reportovala čistý zisk 302 mil. USD v prvním čtvrtletí, tedy 56 centů na akcii, výše než 230 mil. USD ve stejném období minulého roku. Upravený o speciální položky by zisk společnosti činil 242 mil. USD, tedy 58 centů na akcii. Tržby dosáhly hodnoty 2.11 mld. USD a vzrostly z 2.09 mld. USD. Analytici očekávali zisky 56 centů na akcii s příjmy 2.13 mld. USD. Campbell Soup dále znovu potvrdil růst zisků za celý rok o 5% až 7% na akcii. Další potravinářská společnost, která oznámila své zisky v minulém týdnu byla H. J. Heinz Co. H. J. Heinz Co. zveřejnila čistý zisk za druhé fiskální čtvrtletí ve výši 203.8 mil. USD, neboli 60 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku společnost vykázala čistý zisk 199 mil. USD, tedy 56 centů na akcii. Zisky z navazujících operací bez zahrnutí jednorázových položek činily 62 centů na akcii. Společnost tak překonala očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk ve výši 54 centů. Tržby za uplynulé čtvrtletí se zvýšily o 6.3% na 2.34 mld. USD z 2.2 mld. USD, a to především díky akvizičním aktivitám společnosti. Provozovatel supermarketů Albertson´s za třetí čtvrtletí vykázal pokles zisků o 30% s poklesem příjmů o 0.2%. Zisky s pokračující činnosti upravené o škody způsobené hurikány v obou období poklesly o 22%. Čistý příjem za třetí čtvrtletí poklesl na 77 mil. USD, neboli 21 centů na akcii, ze 110 mil. USD, neboli 29 centů v předešlém období. Zisky z navazujících činností poklesly na 81 mil. USD, tedy 22 centů, ze 107 mil. USD, neboli 29 centů. Zisky z navazujících činností upravené o efekty bouří byly 91 mil. USD, tedy 24 centů ve srovnání s 117 mil. USD, tedy 32 centy, ve stejném období minulého roku. Analytici očekávali 27 centů za čtvrtletí. Tržby Albertsonu ve třetím čtvrtletí byly 9.95 mld. USD ve srovnání s 9.97 mld. USD. Hrubá marže vzrostla za čtvrtletí na 28.1% z 27.9%. Společnost nyní zúžila svůj odhad zisků pro fiskální rok na 1.37 USD až 1.40 USD. Předešlý odhad společnosti byl 1.37 USD až 1.47 USD.

 

Nad odhady analytiků reportovala své zisky i společnost Deere&Co., když oznámila zisk za čtvrté čtvrtletí 233 mil. USD, neboli 96 centů na akcii. V minulém roce zisk společnosti činil 357 mil. USD, tedy 1.41 USD na akcii. Analytici očekávali zisk 79 centů na akcii s tržbami 4.53 mld. USD. Společnost Deere uvedla, že tržby poklesly o přibližně o 1% na 5.18 mld. USD z 5.21 mld. USD. Pro první čtvrtletí společnost odhaduje čistý zisk 175 mil. USD až 200 mil. USD a  zisk v roce 2006 odhaduje na 1.5 mld. USD. Tržby  za první čtvrtletí budou růst o 11% až 14% a o 1% až 3% za rok 2006. Úroveň produkce je očekávána, že v roce 2006 mírně poklesne. V prvním čtvrtletí se očekává, že vzroste o přibližně 4%.

 

Společnosti Intel Corp. a Micron Technology souhlasily s vytvořením IM Flash Technologies LLC, joint venture na výrobu NAND flash pamětí pro spotřebitele elektronických aplikací. Společnosti očekávají dokončení smlouvy ke konci roku. Intel a Micron plánují každý přispět 1.2 mld. USD v hotovosti, dluhopisech a aktivech. Každý dále přispěje dodatečných 1.4 mld. USD během příštích tří let. Micro bude vlastnit 51% společnosti a Intel zbývajících 49%.

 

ConocoPhillips oznámil, že vyhotovil konečnou smlouvu s Louis Dreyfus Energy Holdings Ltd. na nákup Wilhelmshaven refinery v Německu. Nákup je očekáván, že bude dokončen během prvního poloviny roku 2006. Společnost oznámila, že uvedená akvizice je součástí její strategie na investování do domácích i mezinárodních rafinérií. Je očekáváno, že Wilhelmshaven refinery zvýší celkovou evropskou rafinérskou kapacitu společnosti ConocoPhillips o přibližně 74%. Wall Street Journal dále v průběhu týdne zveřejnilo zprávu, že, Lockheed Martin Corp. a další tři neveřejně obchodovatelné společnosti upustily od svého záměru učinit nabídku koupě společnosti Computer Sciences Corp. Společnost Mittal Steel Co. reportovala, že její kanadská divize, Mittal Canada Inc., souhlasila s akvizicí tří přidružených společností společnosti Stelco Inc. Jde o přidružené společnosti Norambar Inc., Stelfil Ltd. a Stelwire Ltd. Finanční lhůta nebyla dosud zveřejněna. Norambar a Stelfil sídlí v Quebecu a Stelwire sídlí v Ontariu. Mittal očekává, že transakce bude uzavřela počátkem příštího roku.

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE