Český trh ve vleku včerejší Ameriky

29.11.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Naše burza dnes vykazovala, stejně jako v předchozích dnech, podprůměrnou obchodní aktivitu. Akcie, obchodované v rámci SPAD, dnes otevřely po negativním závěru...

Naše burza dnes vykazovala, stejně jako v předchozích dnech, podprůměrnou obchodní aktivitu. Akcie, obchodované v rámci SPAD, dnes otevřely po negativním závěru amerických trhů o něco níže a svůj postoj si i udržely i přesto, že v USA dnes při zahájení převládl optimismus.

Mezi tradičně nejaktivnější trojici: ČEZ, Komerční banka a Zentiva, se dnes dostala i společnost Unipetrol. Akcie tohoto petrochemického koncernu během dne oslabily o více než 2% a testovaly hranici 230 Kč jako odezvu na všeobecný pokles ropných společností v Evropě. V průběhu seance se akcie dostávaly i pod uvedenou hranici a jejich závěrečná úroveň 229,55 Kč (-2,57%) negativní sentiment jen potvrdila.

Prodejům se dnes nevyhnula ani farmaceutická společnost Zentiva, přestože šéf lékové politiky ministerstva zdravotnictví Jaroslav Štrof vyzval v tisku pacienty aby přešli na generické léky, pokud jejich lék není zdravotními pojišťovnami proplácen. Tato výzva k přechodu na generika by mohla být pozitivním signálem pro jejich výrobce, tedy i Zentivu. Její akcie však v průběhu dne oslabily a jen díky posledním minutám seance skončily na závěrečných 1.085 Kč (+0,05%).

Společnost ČEZ se převážnou část dne obchodovala pod hodnotou 680 Kč. V poslední hodině seance však spekulativní nákupy před zítřejším zveřejněním konsolidovaných výsledků kurz posunuly vzhůru a akcie zavřely na ceně 680,50 Kč (-0,14%). Na Komerční bance se po včerejší spanilé jízdě vytratily včerejší nákupní pokyny a došlo k vybírání zisků. Akcie ukončily dnešní den hodnotou 3.426 Kč (-0,94%). K oslabení došlo i u akcií společností Erste Bank na 1.311 Kč (-0,11%) a Orco na 1.677 Kč (-0,09%). Společnost CETV zakončila na nule kurzem 1.304 Kč.

Jediným titulem, který se převážnou část dne držel v kladných hodnotách, byla společnost Philip Morris. Hranice do 17.000 Kč u jejích akcií představuje úroveň, která se jeví zajímavou k nákupu pro investory, ovšem současně po jejím překročení se zde objevují i prodejní pokyny. Příznivcům tohoto tabákového gigantu vděčí Philip Morris za závěrečnou cenu 17.050 Kč (-0,01%). Český Telecom dnes díky odpolední aktivitě zavíral v ”zelených číslech” na ceně 496,60 Kč (+0,26%).

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE