Americké trhy uzavřely bez výrazných změn

29.11.2005 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní seance v USA zpočátku naznačovala pokračování výrazného růstu z minulého týdne, který byl včera nečekaně přerušen. Indexové futures před...

Dnešní obchodní seance v USA zpočátku naznačovala pokračování výrazného růstu z minulého týdne, který byl včera nečekaně přerušen. Indexové futures před začátkem obchodování avizovaly růst, který byl podpořen pozitivními makrodaty americké ekonomiky. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vykázaly v říjnu růst o nečekaně silných 3,4 procenta, o což se zapříčinila zejména poptávka po dopravních prostředcích. Odhady trhu byly nastaveny na růst o 1,5 procenta. Také ukazatel spotřebitelské důvěry vzrostl ve stejném měsíci o 98,9 b., což výrazně předčilo odhadovaných 90,2 b. (a ještě více vynikne ve srovnání se zářijovými 85 body). Do třetice překonal odhady analytiků ukazatel prodejů nových domů, tentokrát dokonce o necelých 20 % (1,424 mil. vs.1,2 mil.).

Z firemní sféry zaujala výzva předních nadnárodních společnosti z USA a EU adresovaná předním politickým činitelům, která je vyzývá k rychlejšímu odstraňování obchodních bariér, což by dle jejich názoru mělo napomoci hospodářskému růstu. Navzdory všem zmíněným pozitivním informacím americké trhy počáteční 30-ti minutové tempo neudržely a po zbytek dnešní seance oslabily zpět do blízkosti otevíracích hodnot.

Závěr zastihl klíčové indexy na následujících úrovních: S&P 500 1257,48 b. (+ 0,00 %), Nasdaq 2232,71 b. (- 0,30 %) a Dow Jones Industrial 10888 b. (-0,03 %).

Autor článku

Rostislav Míšek  

Články ze sekce: INVESTICE