Cena ropy měla sestupnou tendenci a uzavřela na kursu 56,50 USD

30.11.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Americké akciové trhy předvedly před posledním listopadovým obchodním dnem na Wall Street poměrně solidní začátek seance ovlivněný dobrými makroukazateli z oblasti...

...prodeje nových domů a dat o úrovni spotřebitelské důvěry, která byla očekávána na úrovni 90,0 a skutečná reportovaná cifra byla 98,9, což výrazně předčilo anticipace ekonomů. Navíc cena ropy měla opět sestupnou tendenci a uzavřela na kursu 56,50 USD za barel na NYMEX, což je pěti a půl měsíční minimum. Nicméně tento prvotní impuls byl na trzích vyčerpán a hlavní akciové indexy se ze zajímavých zisků vrátily zpět de facto k zahajovacím hodnotám. Je třeba říci, že někteří investoři čekají na zásadní makroukazatele v tomto týdnu, kterými budou dnešní GDP za 3. Q. a také páteční informace o stavu trhu práce a nezaměstnanosti. Pokud se reporty nebudou lišit od „vkusu“ trhu a jeho participantů, mohly by se na trhu v závěru týdne objevit nové čerstvé nákupní příkazy. Pro rekapitulaci je možno uvést, že od poloviny října t.r. se indexy zhodnotily takto: Dow Jones Industrial Average o +6,5%, index Nasdaq Composite získal +9,0% a Standard and Poor´s 500 posílil o +7%.

Konkrétní hodnoty hlavních akciových indexů US trhů jsou nyní nastaveny takto:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na hodnotě 10888,16 bodů (-2,56 bodů, resp. -0,02%) s tím, že do skupiny TOP 3 se dostaly akcie Procter and Gamble (PG), Boeing (BA) a Merck (MRK). Naopak se v minusu ocitly nejvíce akcie FLOP 3 ve složení Wal-Mart (WMT), American Express (AXP) a Johnson and Johnson (JNJ).
Technologický barometr index Nasdaq Composite se zastavil na hladině 2232,71 bodů (-6,66 bodů, resp. -0,30%).
Širší index Standard and Poor´s 500 se de facto souhrnně nepohnul z místa, neboť uzavřel na úrovni 1257,48 bodů (+0,02 bodů).
Zobchodované objemy se pohybovaly na víceméně průměrných hodnotách a na NYSE bylo zobchodováno celkem 1,6 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,78 mld kusů akcií.

Na trhu státních dluhopisů se stále promítají myšlenky o možnosti určitého ukončení zdvihacího cyklu úrokových sazeb o tradičních 25 basis poits na každém meetingu FOMC FED od června 2004 a tím se benchmarková sazba overnight banking rate dostala z 1,0 % p.a. až na současných 4,0 % p.a. Pokud to srovnáme se sazbou na EUR, které ECB drží na 2,0 % p.a., vychází nám z toho objektivně tzv. úrokový diferenciál a směr spíše k posilování dolaru. I když nyní se vedou zatím jenom diskuse o možnosti úpravy sazeb i na EUR, takže uvidíme….Vrátíme se k hlavnímu titulu trhu US Treasury, kterým je 10Y Treasury Note s kursem 100 4/32 % nominální hodnoty (-20/32 % nominální hodnoty) a s výnosem 4,48 % p.a. Další zasedání FOMC FED je plánováno na 13. prosince 2005, takže to bude znovu opět stěžejní moment tradingu v prosinci t.r. a může být jistým katalyzátorem dalšího pohybu trhů.

Dnešní makroukazatele dle ekonomického kalendáře budou mít toto složení: Chain Deflator za 3. Q. t.r. (očekávání 3,1%), dále hlavní report GDP za 3. Q. t.r. (prel.) o úrovni růstu US ekonomiky s očekáváním 4,1 %. Následovat bude Chicago PMI za listopad s možnou hodnotou 60,0, poté stav zásob ropy Crude Inventories k datu 25.11. t.r. a nakonec tzv. Beige Book FED (Béžová kniha) s komentářem o ekonomických tématech ve vztahu k činnosti US centrální banky.




Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybuje na hranici 1,1783 a JPY/USD je na hranici 119,59. Zlato se zatím jednorázově přehouplo přes cenu 500 USD za trojskou unci (včerejší maximum 502,30 USD), ale nyní stojí na NYMEX 493,0 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent se pohybuje na ceně 54,24 USD za barel a Light Sweet Crude Oil January Delivery je za 56,30 USD za barel.


Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil

Články ze sekce: INVESTICE