Několik informací ze sektoru bankovnictví

01.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Centrální bankyDnes usedne k jednání za stůl Rada guvenérů Evropské centraální banky. Jednání bude sledováno s nebývalou pozorností, neboť asi již...

...dlouho nebyla Rada tak blízko rozhodnutí o změně sazeb jako dnes. ECB vyslala již více signálů k možnosti opustit hladinu základní úrokové sazby 2,00% a jít výše. ČNB ji předběhla nedávným návratem na hladinu 2,00% z 1,75%.
Je otázkou zda bude ECB dostatečně motivovaná. Globální vývoj je příznivý, odhady vývoje HDP rostou o 0,2 na 2,9%. Inflace Eurozóny je pod kontrolou a podle poslední informace statistického úřadu Eurostat meziroční inflace eurozóny v listopadu podle očekávání zpomalila na 2,4% ze říjnových 2,5%. Odložení rozhodnutí o zvýšení sazeb je tedy rovněž pravděpodobné.
Komerční banky
Ratingová agentura Standard & Poors zvedla výhled hodnocení závazků v zahraniční měně Komerční banky a České spořitelny na pozitivní ze stabilního. Ratingové známky obou bank zůstávají beze změny. Agentura uvedla, že tímto posunem reaguje na zlepšený výhled Česka. S&P dříve oznámila, že zlepšila výhled pro změnu hodnocení českých závazků rovněž na pozitivní.
(Zdroj: Reuters, HN)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE