Letošní výsledky na trhu RM-S již nejlepší od roku 2000

01.12.2005 | , RM-Systém
INVESTICE


Vývoj obchodů s cennými papíry na trhu RM-S je v letošním roce příznivější než v předchozích letech. Již v průběhu září byl překonán loňský celoroční

objem aukční obchodů a počátkem listopadu pak zatím nejúspěšnější rok v uplynulých pěti letech. I přes určité listopadové zpomalení investiční aktivity na trhu překročil již objem aukčních obchodů za letošních jedenáct měsíců zatím nejlepší výsledek z roku 2001 (2,8 mld Kč) a v součtu i s aukčními obchody na volném trhu dokonce překonal hranici tří miliard korun.

Cenový vývoj neměl v listopadu jednoznačnou tendenci. Závěrečná hodnota indexu PK 30 byla v listopadu (2 256,01 bodu) vyšší o 3,4 % než koncem října, ovšem index v průběhu měsíce spadl pod říjnovou úroveň, ale překonal i hranici dvou tisíc tří set bodů. Rozdíl mezi nejvyšší (2 301,33) a nejnižší (2 174,64) hodnotou indexu činí téměř šest procent, a to svědčí o nestabilitě trhu bez výraznější tendence.

Listopadové obchodování otevíral index ha hodnotě 2 200,77 bodu a v prvních pěti obchodních dnech se vyšplhal až na měsíční maximum. Zásluhu na tomto vývoji měl především ČEZ, který posiloval až do 7. listopadu, kdy se dostal na měsíční maximum 705,50 Kč. Na začátku letošního roku se akcie ČEZ prodávaly zhruba na úrovni 340 korun, majitelům těchto akcií se tak zhodnotil majetek více než dvojnásobně. Koncem roku 2004 byla celková tržní kapitalizace akcií ČEZ 202,2 mld Kč, koncem listopadu 405,5 miliard. V dalším průběhu měsíce listopadu akcie ČEZ poněkud ztrácely, 15. listopadu dokonce až na 645 korun, ale druhá polovina měsíce již byla ve znamení postupného posilování a měsíc akcie uzavíraly na kurzu 684,80 Kč. Přesto zůstaly pod hranicí sedmi set a do historicky maximálního kurzu ze 4. října letošního roku (746,70 Kč) chybělo více než šedesát korun. V meziměsíčním srovnání akcie ČEZ posílily o 6,58 %.

V bázi indexu PK 30 bylo celkem sedmnáct emisí s růstem kurzu ve srovnání s koncem října. Největší růst zaznamenaly akcie Severomoravské plynárenské, které se koncem října prodávaly za 3483 Kč, koncem listopadu za 4277 korun, a to představuje růst o 22,8 %. Přes dvacet procent posílily i akcie Českých vinařských závodů, u kterých kurz překročil hranici čtyř set korun. Z rozhodujících emisí byly v černých růstových číslech ještě akcie Komerční banky (růst o 1,2 %) a Philip Morris (růst o 0,6 %). Mezi jedenácti emisemi s poklesem kurzu (dvě emise byly cenově neutrální) byly z rozhodujících titulů akcie Unipetrolu s poklesem o 2,8 % a závěrečným kurzem 227 korun a akcie Českého Telecomu s poklesem o 1,3 % a závěrečným kurzem 493 korun. Největší pokles měly akcie Spolku pro chemickou a hutní (o 14,4 %) a Severočeské energetiky ( 9,4 %).

V kurzotvorné průběžné aukcí (aukční obchody) byl v listopadu uzavřen alespoň jeden obchod celkem u 71 emisí. Z tohoto počtu byl jeden hypoteční zástavní list, a sice HZL RBCZ 3,70/09. Ze sedmdesáti zbývajících mělo koncem listopadu vyšší kurz než koncem října celkem 32 emisí a stejný počet emisí zaznamenal pokles. Tři emise byly bez pohybu kurzu a tři se koncem měsíce neobchodovaly. I z tohoto srovnání vyplývá, že cenový vývoj byl v listopadu neutrální bez výraznější tendence. Z „mimoindexových“ emisí měly největší růst akcie tiskařských závodů Typos, které posílily o 14,1 % na 1409,50 Kč. Tento růst zřejmě souvisí se zveřejněním záměru hlavního akcionáře Euro-Druckservice Aktiengesellchaft realizovat ve společnosti výkup účastnických cenných papírů podle § 183i a násl. obchodního zákoníku.

Na volném trhu, který organizuje RM-S od srpna letošního roku, byly v listopadu uzavřeny aukční nekurzotvorné obchody za 38,8 mil. Kč a neotřesitelné postavení mají na tomto trhu akcie Mittalu, se kterými byly realizovány obchody za 13,8 mil. Kč. Mezi likvidní emise patří na tomto segmentu trhu ještě akcie Vítkovic a Třineckých železáren. Za čtyři měsíce byly na volném uzavřeny obchod za 194,1 mil. Kč, z toho s akciemi Mittalu Steel za 71,2 mil. Kč. S akciemi Vítkovic to bylo za 48 mil. Kč a s Třineckými železárnami za 20,4 mil. Kč. Se všemi emisemi (kromě akcií Tranzy, které jsou na trhu teprve od 22. listopadu) byly uzavřeny obchody. Na trhu je v současnosti 14 emisí a celkem již na trhu bylo 21 emisí akcií. V současnosti se připravuje přijetí dalších šesti emisí.

Poslední listopadový den bylo na oficiálním trhu RM-S celkem 127 emisí, v tom bylo 73 emisí akcií, 52 dluhopisů a 2 podílové listy. Za listopad bylo z kótace vyřazeno celkem deset emisí, v tom byly tři emise akcií (Fortuna Hotels, Czech Property a již uvedená Tranza) a sedm emisí podílových listů (společnosti Conseq), u kterých však byla vždy omezena možnost obchodování.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYTÉM, a.s.

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE