Zentiva - poznámka k vývoji v Rumunsku

02.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Včerejší informaci o záměru některých minoritních akcionářů rumunského Sicomedu na svolání mimořádné valné hromady s cílem přimět Zentivu ke zvýšení...

...ceny odkupu lze hodnotit neutrálně.
Nabídka odkupu akcií Sicomedu začala podle Zentivy po 9.11.2005 na ceně shodné s cenou nákupu podílu v Sicomedu, tj. 1,37 RON/akcii (v přepočtu 0,44 USD). Iniciátor valné hromady QVT Fund (přesněji: zatím nebyl sdělen termín konání a zda VH byla skutečně svolána) má představu o ceně akcie ve výši 1,50 RON/akcii.
Otázky, které v této souvislosti vznikají jsou dvě: a) pravděpodobnost a výše možného navýšení nákladů za nákup Sicomedu, b) účinek tohoto kroku na akceschopnost Zentivy v Sicomedu.
a ) podle tiskové zprávy Zentivy ze začátku listopadu byla cena odkupu 1,37 RON/akcii schválena rumunským dohledem nad kapitálovým trhem. Bylo by tedy logické, aby odkup pokračoval a probíhal za podmínek schválených rumunskými institucemi, a minimálně po tuto dobu není ani vhodné, aby Zentiva nějakým způsobem naznačovala možnost změny ceny.
Navíc je otázkou, zda pro hypotetické zvýšení ceny existuje v tomto okamžiku ekonomické opodstatnění. Zde by měl napovědět audit, kterým pověřila Zentiva společnost PWC za účelem zaúčtování akvizice na konci roku 2005.
Zvyšování ceny odkupovaných akcií se tak zdá být za současných podmínek (které budou platit až do konce roku) velice nepravděpodobné, takřka nereálné. Jen pro představu, hypotetická částka navýšení, o kterou by se mohlo jednat, by byla odhadem od 5,42 mil RON (43,4 mil Kč, 1,76 USD) do zhruba trojnásobku této částky, přičemž se bere v úvahu starší informace, na základě níž předjednávala Zentiva odkup akcií Sicomedu s dalšími dvěma akcionáři vlastnícími přes 20% Sicomedu.
b) Podle zveřejněné informace, vlastní QVT Fund něco přes 10% akcií Sicomedu a akcionářská struktura se tímto o něco zpřesňuje (pokud QVT nenakoupil od stávajících akcionářů, o čemž nebyla nalezena zpráva):
Akcionářská struktura | Majetková účast
Venoma Holdings (Zentiva) | 50,98 %
S.I.F Mutenia | 11,99 %
S.I.F Oltenia | 10,17 %
QVT Fund | 10 %
Ostatní investoři | 16,85 %“
Pro Zentivu je nejdůležitější možnost aktivně řídit dění v Sicomedu, ovlivňovat jeho lékové portfolio, obchodní podmínky apod. To by nemělo být dotčeno ani v mezním případě, že by Zentiva disponovala po nějakou dobu pouze 51% akcií společnosti (prostřednictvím Venoma Holdings).
Může to mít svým způsobem vliv na způsob a rychlost vedení marketingové politiky v Rumunsku, neboť značku Zentiva by asi nešlo prosazovat tak rychle, jako po delistingu akcií a změně jména společnosti Sicomed na Zentiva.
(Zdroj:www.ipoint.cz, Zentiva)

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE