Po rekordním růstu přišla mírná korekce

05.12.2005 | , Afin Brokers
INVESTICE


Investoři na amerických akciových trzích si v minulém týdnu vybrali oddechový čas a po předchozím několika denním růstu nastalo vybírání zisků, po kterém...

...přišel opět růst. Průmyslový Dow Jones Industrial v uplynulém týdnu uzavřel na 10 877 bodů a technologický Nasdaq Composite zakončil na 2 273 body.

Počátek minulého týdne přinesl na Wall Street určitou technickou přestávku v růstu trhů pro investory, kteří tak měli možnost uzamknout své naakumulované zisky a tudíž se tak realizoval tzv. profit- taking s následným možným přeskupením portfolií a vstup do trhů na nových pozicích po náležité fundamentální a technické analýze jednotlivých titulů či produktů přicházejících v úvahu pro zařazení do investičních plánů všech druhů investorů. V hlavních akciových indexech se tento proces projevil korekcí hodnot a indexy Standard and Poor´s 500 a Nasdaq Composite tak přerušily své již sedmidenní nepřetržité ziskové období. Doposud rostly trhy zhruba v období posledních šesti týdnů a od poloviny října t.r. se indexy zhodnotily takto: Dow Jones Industrial Average o +6,5%, index Nasdaq Composite získal +9,0% a Standard and Poor´s 500 posílil o +7%. Trhy v růstu podporují především solidní makroekonomické ukazatele (růst GDP o 4,3%) a navíc cena ropy měla opět sestupnou tendenci a uzavřela na kursu 56,50 USD za barel na NYMEX, což je pěti a půl měsíční minimum.

Zajímavé akcie:
• Tiffany & Co. Inc. (TIF): Prodejce luxusních šperků, společnost Tiffany & Co. Inc. (TIF), dnes oznámil, že se zisk za fiskálně třetí kvartál zvýšil za pomoci růstu příjmů a vyšších hrubých marží. Čistý zisk za uplynulé tři měsíce vzrostl na 23,8 mil. USD/16 centů na akcii ve srovnání se ziskem 17,4 mil. USD/12 centů na akcii ve srovnatelném období roku 2004. Analytici v průměru zisk odhadovali na 16 centů na akcii. Příjmy se v meziročním srovnání zvýšily o 8 procent na 500,1 mil. USD, přičemž konsensuální odhad analytiků hovořil pro 505 mil. USD.Společnost potvrdila finanční výhled pro rok 2005. Firma očekává zisk v rozmezí 1,55 až 1,65 USD na akcii a projekce pro příjmy hovoří o jejich 8 až 10% růstu. Analytici v průměru celoroční zisk firmy odhadují na 1,64 USD a příjmy 2,42 mld. USD. Akcie TIF dlouhodobě rostou, nyní stojí 40,90 USD.
• Mittal Steel Co N V (MT): světová jednička mezi producenty oceli oznámila dokončení akvizice ukrajinské ocelářské společnosti Kryvorižstal za 4,84 mld. USD. Holandský Mittal Steel získal 93,02% podíl v ukrajinské společnosti. Transakci Mittal Steel financoval hotovostí a úvěrem. Společnost identifikovala, že sloučením bude realizovat nákladové úspory ze synergie ve výši 200 mil. USD. Generálním ředitelem podniku Kryvorižstal byl jmenován Narendra Chaudhary . Akcie Mittal Steel se dlouhodobě obchodují za 25 – 35 USD , nyní stojí 27,20 USD.

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE