Souhrn týdne 28. 11. - 2. 12. na trzích USA

05.12.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


Na počátku minulého týdne došlo na amerických akciových trzích k určité korekci, ale hned první prosincový den zaznamenaly hlavní akciové indexy velké zisky a smazaly tak ztráty z předchozích tří dnů. Byl tak předznamenán...

a ... pokračující růst akcií ke konci roku. Nicméně indexy Djia a S&P zaznamenaly v tomto týdnu nepatrný pokles a přerušily tak několikatýdenní vítěznou šňůru. Technologický Nasdaq naopak posílil již sedmý týden v řadě. Pozitivní náladu na trzích opět podpořily zejména makroekonomická data, svědčící o síle a zdravosti americké ekonomiky.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

 

V říjnu došlo ke zpomalení prodejů stávajících domů o 2.7%. Pokles prodejů stávajících domů a růst jejich zásob za říjen dle některých ekonomů signalizuje, že sektor bytové výstavby pravděpodobně už dosáhl maxima. Prodeje nových domů naopak vzrostly v říjnu o 13% na rekordní roční míru 1.42 mil. Růst je nejvyšší za posledních 12 let. Ekonomy byl očekáván naopak pokles na 1.2 mil. Mírný nárůst cen za nové domy ale vypovídá též o tom, že trh bytové výstavby se ochlazuje.

 

Silný růst zaznamenala i spotřebitelská důvěra, když vzrostla na 98.9 bodů z revidovaných říjnových 89.2. Ekonomové predikovali růst pouze na 90. Příčinu takovéhoto optimismu je možno nalézt v poklesu cen benzínu a lepších podmínkách na trhu práce. Objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v říjnu o 3.4%. Růst byl tažen především poptávkou po vojenských letadlech. Posílení je vyšší než se očekávalo, když ekonomický odhad byl nárůst o 1.1%. Po odečtení sektoru dopravy objednávky v říjnu vystoupily o 0.3%, zatímco ekonomové očekávali zvýšení o 1%.

 

Velmi dobrou zprávou bylo zveřejnění revidovaného ekonomického růstu HDP USA za třetí čtvrtletí o 4.3%, když předchozí odhad byl růst o 3.8%. Osobní příjmy v říjnu vzrostly o 0.4%. V minulém měsíci posílily o 1.7%, přičemž na ukazateli se výrazně projevil vliv hurikánu Katrina. Spotřebitelské výdaje se ukázaly víceméně jako stabilní, když v říjnu vzrostly o 0.2%. V minulém měsíci vystoupily o 0.5%. Ekonomové očekávali růst osobních příjmů v říjnu o 0.5% a spotřebitelských výdajů o 0.2%.

 

Výdaje ve stavebním sektoru vrostly v říjnu o 0.7% a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku se zvýšily o 7.9%. Analytici očekávali růst 0.4%. ISM manufacturing index v listopadu nepatrně klesl na stále velice silných 58.1 oproti 59.1 v říjnu.

 

Růst počtu nově vytvořených pracovní míst v nezemědělských sektorech se v listopadu obnovil, když byl vykázán růst počtu těchto pracovních míst o 215 000. Jde o nejvyšší nárůst od července tohoto roku. Ekonomové očekávali jen o málo vyšší růst o 223.000. Míra nezaměstnanosti zůstala stabilní na 5% a naplnila tak očekávání analytiků. Pracovní místa za září a říjen byly revidovány nahoru o 13 000.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

 

Společnost Merck oznámila, že propustí až 7000 zaměstnanců a uzavře do roku 2008 5 svých výrobních závodů. Cílem jsou úspory v rozsahu v rozmezí 3.8 mld. až 4 mld. USD. Společnost musela v nedávné době stáhnout z trhu svůj lék proti bolesti Vioxx a související spor ji přinesl nemalé náklady. Nyní má společnost i nedostatek nových komerčně zajímavějších léků. Automobilka Ford též plánuje uzavřít 5 svých továren, 3 v USA a 1 v Kanadě a v Mexiku, z důvodu snížení nákladů a zúžení ztráty společnosti.

 

Akcie společnosti Tivo oslabovaly poté, co společnost zveřejnila ztrátu za třetí fiskální čtvrtletí a snížila své odhady zisků pro čtvrté čtvrtletí. Finanční vyrovnání ve výši 450 mil. USD patentového sporu mezi společnostmi Research in Motion a NTP o bezdrátové zařízení BlackBerry včera soud nepotvrdil. společnosti se tak budou muset dohodnout na novém vyrovnání a Research in Motion pravděpodobně na finančním vyrovnání zaplatí víc. Akcie Research in Motion na základě této skutečnosti klesaly.

 

Srovnatelné tržby Wal-Martu vzrostly za říjen o 4.3%. Společnost Target ohlásila růst srovnatelných tržeb o 2.6% při odhadech analytiků 3%. Velké růsty tržeb ale zaznamenal Abercrombie & Fitch, když jeho srovnatelné tržby posílily o 28% při odhadech 21.3%. Wet Seal zaznamenal růst srovnatelných tržeb dokonce o 51% při odhadech 37.6%. Federal Department Stores oznámil pokles srovnatelných tržeb o 3.4%.

 

  

Devizové a komoditní trhy

 

 

 Ceny energií v průběhu uplynulého týdne rostly. Jedním z důvodů byla i zveřejněná práva, že zásoby ropy a zemního plynu jsou nižší než bylo očekáváno. Cena lehké ropy posílila o 3.69% na uzavírací hodnotu 59.85 USD za barel. Dolar v průběhu předešlého týdne vůči euru posílil o 0.13% a oproti japonskému jenu dokonce o 1.17%. Vůči libře americký dolar naopak oslabil o 1.26%. Česká koruna vůči dolaru posílila jen nepatrně o 0.02%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE