Unipetrol - dvakrát ropa a komise v akci.

06.12.2005 | , BH Securities
INVESTICE


Ceny ropy se při zprávách o chladném počasí na severovýchodě USA zvyšují, navázaly tak na růst z minulého týdne a americká ropa se po zhruba měsíci...

...vrátila dočasně zpět nad 60 USD za bbl. Do rekordu z konce srpna (70,85 USD/bbl) jí zbývá cca 11 USD.
Severomořská ropa Brent zpevnila o 65 centů na 57,70 dolaru.
Země států OPEC (11 zemí) slíbily, že na nadcházející ministerské schůzce v Kuvajtu nebudou těžební kvóty i přes nižší poptávku snižovat, protože ceny jsou nadále vysoké.
OPEC zvýšila minulý měsíc denní těžbu o 210.000 bbl na 29,88 mil bbl denně, což je oživení po říjnovém poklesu. na 29,67 mil bbl denně (nejníže od března). Po většinu roku těžila OPEC kolem 30 mil bbl denně.
Vývoj ceny ropy může být příznivým pro Unipetrol, pokud s sebou ponese i zvýšení marží. Rozhodně příznivou skutečností je síla koruny vůči dolaru, která umožňuje udržovat náklady na nákup ropy v “přijatelné” výši, což můžeme vidět i na stojanech benzinových pump.
Naopak do budoucna může hrozit nebezpečí zániku jedné z výhod, ze které těží rafinérie střední a východní Evropy, a to vysoký diferenciál Ural/Brent, který dosahuje až 7 USD/bbl. Šéf společnosti Lukoil velmi rozhodně označil takové ceny za dlouhodobě nepřijatelné. Situaci „vyřeší“ výstavba ropovodu do Číny a nabídka ruské ropy v Evropě se sníží. Jako standardní hodnotu diferenciálu označil 0,5 USD. Možná, že poněkud razantní tón souvisel se skutečností, že uvedená slova padla v rozhovoru pro něměcký Handelsblatt. a mohla mít diplomatický cíl pro jednání o budoucích cenách ruské ropy.

Sněmovní vyšetřovací komise k Unipetrolu vyslechla minulý týden expremiéra Grosse a redaktora televize Nova Janka Kroupu. Již po prvních výsleších zaujímají poslanci stanoviska a závěry, které bylo možno očekávat podle jejich politické příslušnosti.
Tento týden poslanci vyslechnou účastníky schůzky, na níž se o úplatku prý mluvilo - Doležela, jeho známého Roberta Piksu a polského lobbistu Jacka Spyru. Premiér Jiří Paroubek již dříve prohlásil, že schůzky zinscenoval podnikatel Tomáš Pitr. Podle premiéra prosazoval zájmy společnosti Seta a chtěl poškodit Agrofert.

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE